színkép | 2015.09.09
Konferencia a pesti Piarista Gimnáziumban

Előadók és előadások:
Czigány Tamás: Kortárs építészet Pannonhalmán
Nagy Tamás: Korlátok közt szabadon
Golda János: Iskolák és piaristák tegnap és holnap
Major György: Szerzetesi szív, ige és tér megtapasztalása építész szemmel
Ónodi Gábor (és Társai): Szalézi újrakezdés, építkezések 1991 óta.

A konferencia helye: Piarista Gimnázium, 1052 Budapest, Piarista utca 1. II. emelet, Üveges terem
Ideje: 2015. szeptember 19., szombat délután 14 – 19 óráig.


Az előadókkal mód nyílik eszmecserére, beszélgetésre.

Moderátor: Körmendy Imre

A szerzetesrendek a középkori Magyarországon jelentős mértékben járultak hozzá építészeti kultúránk fejlődéséhez, településeink alakításához. Egyes városaink monostorok körül, azok közelében jöttek létre – elég itt Pannonhalmára és Zircre utalnunk. A későbbi évszázadokban is jelentős szerepet töltöttek be a szerzetesrendek, s templomaik, kolostoraik, iskoláik, kórházaik mindmáig meghatározó elemei városainknak és falvainknak.

E félnapos rendezvényen rövid válogatást mutatunk be az elmúlt két és fél évtized fejlesztéseiből, szerzetesrendi építkezéseiből. Nincs pontos áttekintés ezekről a kisebb és nagyobb projektekről, ezért lehet, hogy válogatásunk során fontos elemek kimaradtak. Reméljük, hogy e panoráma mégis hű és érdemi képet nyújt arról a környezetről, ahol a rendek és a hozzájuk tartozó világiak a társadalom számára áldásos tevékenységüket folytatják.

A lényeg a közös keresztény élet, a tanítás, a betegápolás, az imádás, de nem mellékes a keret sem: maguk az épületek is regélnek az ezeket létrehozó szellemről, az ott megélt szeretetről, a közösségről.

„A szeretet egybegyűjt, egyházzá teszi a népet. A szeretetnek ez a tulajdonsága házakban ölt testet, templomokban, mindabban, ami körülveszi és befogadja az egyes embereket és Isten népét.” – mondta Chiara Lubich, a XX. század egyik jelentős személyisége, amikor a harmónia és a környezet aspektusairól beszélt. Majd így folytatta: „Mivel ezek az épületek halálunk után is fennmaradnak, nagyon fontos, hogy megmaradjon bennük annak a tervnek a lenyomata, amit Isten erről az itt lakó családról (közösségről) elgondolt. Így majd amikor az újonnan meghívottak – akiket Isten a jövőben hív majd közéjük – ezeken a helyeken járnak (a találkozótermekben, a kápolnában imádkozni, a raktárban, … , a betegek szobájában, a tanulóban, a termekben stb.), az épület is segíteni fogja őket hivatásuk szerint élni.”

Megfelelnek a programban bemutatott épületek, együttesek ennek a magasztos ideának? Elgondolkozhatunk, beszélgethetünk, meggyőződhetünk erről a délután folyamán.

Információ: Szerzetesek.hu
E-mail: ter@szerzetesek.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások