színkép | 2015. szeptember 9.
     
Konferencia a pesti Piarista Gimnáziumban

Előadók és előadások:
Czigány Tamás: Kortárs építészet Pannonhalmán
Nagy Tamás: Korlátok közt szabadon
Golda János: Iskolák és piaristák tegnap és holnap
Major György: Szerzetesi szív, ige és tér megtapasztalása építész szemmel
Ónodi Gábor (és Társai): Szalézi újrakezdés, építkezések 1991 óta.

A konferencia helye: Piarista Gimnázium, 1052 Budapest, Piarista utca 1. II. emelet, Üveges terem
Ideje: 2015. szeptember 19., szombat délután 14 – 19 óráig.


Az előadókkal mód nyílik eszmecserére, beszélgetésre.

Moderátor: Körmendy Imre

A szerzetesrendek a középkori Magyarországon jelentős mértékben járultak hozzá építészeti kultúránk fejlődéséhez, településeink alakításához. Egyes városaink monostorok körül, azok közelében jöttek létre – elég itt Pannonhalmára és Zircre utalnunk. A későbbi évszázadokban is jelentős szerepet töltöttek be a szerzetesrendek, s templomaik, kolostoraik, iskoláik, kórházaik mindmáig meghatározó elemei városainknak és falvainknak.

E félnapos rendezvényen rövid válogatást mutatunk be az elmúlt két és fél évtized fejlesztéseiből, szerzetesrendi építkezéseiből. Nincs pontos áttekintés ezekről a kisebb és nagyobb projektekről, ezért lehet, hogy válogatásunk során fontos elemek kimaradtak. Reméljük, hogy e panoráma mégis hű és érdemi képet nyújt arról a környezetről, ahol a rendek és a hozzájuk tartozó világiak a társadalom számára áldásos tevékenységüket folytatják.

A lényeg a közös keresztény élet, a tanítás, a betegápolás, az imádás, de nem mellékes a keret sem: maguk az épületek is regélnek az ezeket létrehozó szellemről, az ott megélt szeretetről, a közösségről.

„A szeretet egybegyűjt, egyházzá teszi a népet. A szeretetnek ez a tulajdonsága házakban ölt testet, templomokban, mindabban, ami körülveszi és befogadja az egyes embereket és Isten népét.” – mondta Chiara Lubich, a XX. század egyik jelentős személyisége, amikor a harmónia és a környezet aspektusairól beszélt. Majd így folytatta: „Mivel ezek az épületek halálunk után is fennmaradnak, nagyon fontos, hogy megmaradjon bennük annak a tervnek a lenyomata, amit Isten erről az itt lakó családról (közösségről) elgondolt. Így majd amikor az újonnan meghívottak – akiket Isten a jövőben hív majd közéjük – ezeken a helyeken járnak (a találkozótermekben, a kápolnában imádkozni, a raktárban, … , a betegek szobájában, a tanulóban, a termekben stb.), az épület is segíteni fogja őket hivatásuk szerint élni.”

Megfelelnek a programban bemutatott épületek, együttesek ennek a magasztos ideának? Elgondolkozhatunk, beszélgethetünk, meggyőződhetünk erről a délután folyamán.

Információ: Szerzetesek.hu
E-mail: ter@szerzetesek.hu

A szerző legújabb cikkei:
Pályázati felhívás a Wéber Antal-díj 2019. évi adományozásáról
Piranesi-díj 2018
Pályázati felhívás „Az év belsőépítésze – 2017-18” díjra
Beruházás-lebonyolítói mesteriskola
Budapest 2000 után
Csatlakozz a Budapest100 önkéntes csapatához!
Átadták az Advance Tower első ütemét, a második már szerkezetkész
Az EGYHÁZ – 12. Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Felhívás csatlakozásra a Nyitott Templomok Napja programsorozathoz a Kulturális Örökség Európai Évében
Pásztor Erika Katalinára emlékezünk
Steps Ahead
Megkezdte az Advance Tower második ütemét a Futureal-csoport
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetébenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 48 (24 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások