Lekics Gábor | 2015.09.21
A projekt alapötlete az észak-francia vidéki építészetre jellemző tipológiák összekapcsolásával tervezett ház életre hívása volt.

Ezen a vidéken jellemzően téglaburkolatú utcai homlokzattal jelennek meg a falusi lakóépületek, míg a mezőgazdasági építmények hullámlemez borítást kapnak.

A megvalósult ház utcai homlokzata a hagyományokhoz és a szomszédos épületekhez illeszkedően téglaborítást kapott. A téglaburkolatot élére állított lyukas téglákból építették, így lehetőség van az első ránézésre zártnak tűnő homlokzat mögött megbúvó ablakokat fénnyel ellátni. Azonban a téglaszövet megakadályozza a betekintést, így az erre a homlokzatra eső helyiségek megőrzik intimitásukat.

Az épület hátsó homlokzata a mezőgazdasági célú épületek borítását idéző acél hullámlemez fedést kapott.

A ház északi részén a szomszéd épülethez szorosa kapcsolódik, míg déli homlokzatán lehetőség nyílt három nagyméretű üvegfelület elhelyezésére, mely a nyugati homlokzat nyílászáróival kiegészülve megfelelő mennyiségű fényt enged a beltérbe. Az épület hátsó homlokzatburkolata stílusában jól illeszkedik a telek hátsó részén elhelyezkedő pajtaépületekhez.

Az anyaghasználat és a homlokzati stílusok variálása remek összhangot alkotva olvasztja bele az épületet a környező lakó- és mezőgazdasági épületek együttesébe.

Építészet: YODA architecture
Építész tervezők: Robin Lamarche, Julien Chabert

Helyszín: Herrin, Franciaország
Alapterület: 100 m2
Megvalósulás éve: 2014

Forrás: ArchDaily
Képek: YODA architecture

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások