droID | 2015.09.23
„Egy igazi építész 40 vagy 50 év fölött kezdheti magát igazi építésznek nevezni. Börzsei Tamás és kollégái megcáfolják ezt az állítást, hiszen mindannyian fiatal huszonéves, kivételes építészek. Megemelem a kalapom és gratulálok” – hangzott el Viszlai József, Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja méltatásában.

Különdíjjal illette a zsűri az újépítésű csobánkai családi ház fiatal tervezőjét, Börzsei Tamást a Creaton South-East Europe Kft. 2014-es „Hozzuk együtt tető alá!” építészeti pályázatán. Az egyszerű, de nagyszerű épület képéhez a tervező a Creaton Róna hornyolt egyenes vágású kerámiacserepét alkalmazta, amely egy klasszikus, natúr vörös színű tetőcserép.

A honfoglalás koráig visszanyúló történettel rendelkező, ma alig háromezer fős városban, Csobánkán épített új családi ház már nem az első elismerést hozza a fiatal tervezőnek. Az épület az Év Háza 2013 pályázaton korábban már dicsérő oklevelet kapott.

„Kifejezetten fontos nekem ez a ház, hiszen ez az első, amit az elejétől kezdve az utolsó csomópontig önállóan csinálhattam”– mesélte a nyertes.

A tervezést 2009-2010 körül kezdte az akkor még Prágában élő építész. Az épület koncepciója ennek ellenére a megrendelővel végig együtt gondolkodva készült és 2013 végén lett teljesen kész.

A tetőcserép színének és fajtájának kiválasztásakor a téglához illeszkedő megjelenés volt legfőbb a szempont. Egyszerű, sima, vágott végű cserépfedés volt az elképzelés, így esett a választás a természetes kerámia tetőcserépre, és a Creaton Róna hornyolt, egyenes vágású, natúr vörös változatára. A tetőfedés és a homlokzat burkolata is egybefüggő, nagy homogén felületet képez. A két burkolat azonos anyaga, hasonló színe és visszafogott megjelenése tökéletes egységet alkot és egy kompakt ház képét adja. Az új építésű ház karaktere zárt, tömbszerű, masszív. Leghangsúlyosabb részei a nyílászárók mélyen helyezkednek el a natúr tömörtégla köpenyfalban.

Az épületen az egyszerűségre törekvő formavilág jegyei a képeken is jól felismerhetőek.

Építészet: Börzsei Tamás
Belsőépítész, bútortervező-kivitelező: Bazsó Ferenc, Börzsei Tamás, Nagy Nándor
Fotó: Bujnovszky Tamás

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások