sebesp | 2015.09.24
Bejelentették, hogy jövő júniusban megnyílik a londoni Tate Modern Herzog és de Meuron építészeti iroda által tervezett, új, tízemeletes épülete.

Az új épület 60 százalékkal megnövelt kiállítóteret fog biztosítani az intézmény modern és kortárs műalkotásokat bemutató gyűjteményének. A piramis formájú új szárny külseje áttört téglaburkolatot kap, illeszkedve – az ugyancsak a Herzog és de Meuron által jegyzett – erőműból átalakított múzeumépülethez. A belső terekben a nyersbeton felületek lesznek meghatározók.

A munkálatok során az erőmű egykori olajtartályait is kiállítások és rendezvények számára alkalmas terekké alakítják át. Az üzemen kívüli Bankside erőműből kialakított temze-parti Tate Modern kiállítótér 2000-ben nyitotta meg kapuit és azóta – részben ingyenesen látogatható kiállításai révén – több mint ötmillió látogatót vonz évente. Az Egyesült Királyság legnagyobb forgalmú művészeti galériájának számító Tate Modern vezetője, Nicholas Serota szerint a galéria támogatási megszorításokkal küzd, de továbbra is azon lesz, hogy ingyenes belépést biztosítson látogatóinak.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások