cikk Wartburg Eisenach reformáció Luther Márton

UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.

Wartburg vára – a romanikától a romantikáig


szikrisz | 2015. szeptember 30.
     
Wartburg vára a korszakhatárokon átívelő épületek prototípusa, melynek segítségével bepillantást nyerhetünk a német történelem kulisszái mögé.

Türingia tartományban, Eisenach település külterületén áll Wartburg vára, és várja a látogatóit, akik szeretnék felfedezni egy helyen a német történelem csodáit. Wartburg várában egyesül és sűrűsödik a német történelem. 1999-ben került fel a világörökségi listára, mint „Közép-Európa feudális korszakának kitűnő műemléke”.
[ld: unesco.de]

Az egykori NDK és NSZK határán, de a keleti oldalon álló várhoz éppúgy kötődnek a trubadúrok, mint Árpád-házi Szent Erzsébet élete és legendája, vagy éppen Luther Márton, aki Junker Jörg néven itt fordította le az Újszövetséget görög nyelvről németre, száműzetése során 1521-1522-ben. Richard Wagner pedig a Nürnbergi mesterdalnokok című operája helyszínéül választotta a várat, így elegánsan összekapcsolta 7-800 év történelmét, hiszen színpadra állította az egykori legendás trubadúrokat, Walther von der Vogelweidét, Wolfram von Eschenbachot és társaikat. Földrajzi elhelyezkedése miatt pedig a német egység szimbólumává is vált.

Fentiek fényében nem csoda, hogy számos okból kereshetik fel a zarándokok az évszázadok során több ízben átépített épületegyüttest. A zenekedvelők Wagner miatt, a katolikusok (és főként a magyar zarándokok) Szent Erzsébet miatt, a reformátusok a Luther-szoba felkeresése céljából, a műemlékes szakemberek pedig amiatt, hogy a 19. század egyik legendás romantikus felfogású újjáépítésének helyszínét megismerhessék. Az úgynevezett romantikus áramlat, amelynek középpontjában a középkori romok felfedezése állt, hozta el a műemlékvédelem intézményesülését Németországban is, így a purista felfogás szerint sok minden épült újjá, hogy újrateremtse a legendás dalnokok termét, ahol a trubadúrok énekversenye lezajlott, azokat a helyiségeket, ahol Szent Erzsébet élte le rövid életének egynegyedét 1221 és 1227 között, és ahol Luther Márton a Bibliát fordította a reformáció hajnalán.

A vár érdekességeinek felfedezésé követően rövid erdei séta után elérjük a gyönyörű kisváros, Eisenach főterét, ahol remek homlokzatú fachwerk házak alkotnak harmóniát klasszicista épületekkel. Szinte árad a zene a kiegyensúlyozott település utcáit járva, ami nem is csoda, hiszen itt született Johann Sebastian Bach.

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 84 (42 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások