cikk Eisenach Luther Márton reformáció Wartburg

UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.

Wartburg vára – a romanikától a romantikáig


szikrisz | 2015.09.30
Wartburg vára a korszakhatárokon átívelő épületek prototípusa, melynek segítségével bepillantást nyerhetünk a német történelem kulisszái mögé.

Türingia tartományban, Eisenach település külterületén áll Wartburg vára, és várja a látogatóit, akik szeretnék felfedezni egy helyen a német történelem csodáit. Wartburg várában egyesül és sűrűsödik a német történelem. 1999-ben került fel a világörökségi listára, mint „Közép-Európa feudális korszakának kitűnő műemléke”.
[ld: unesco.de]

Az egykori NDK és NSZK határán, de a keleti oldalon álló várhoz éppúgy kötődnek a trubadúrok, mint Árpád-házi Szent Erzsébet élete és legendája, vagy éppen Luther Márton, aki Junker Jörg néven itt fordította le az Újszövetséget görög nyelvről németre, száműzetése során 1521-1522-ben. Richard Wagner pedig a Nürnbergi mesterdalnokok című operája helyszínéül választotta a várat, így elegánsan összekapcsolta 7-800 év történelmét, hiszen színpadra állította az egykori legendás trubadúrokat, Walther von der Vogelweidét, Wolfram von Eschenbachot és társaikat. Földrajzi elhelyezkedése miatt pedig a német egység szimbólumává is vált.

Fentiek fényében nem csoda, hogy számos okból kereshetik fel a zarándokok az évszázadok során több ízben átépített épületegyüttest. A zenekedvelők Wagner miatt, a katolikusok (és főként a magyar zarándokok) Szent Erzsébet miatt, a reformátusok a Luther-szoba felkeresése céljából, a műemlékes szakemberek pedig amiatt, hogy a 19. század egyik legendás romantikus felfogású újjáépítésének helyszínét megismerhessék. Az úgynevezett romantikus áramlat, amelynek középpontjában a középkori romok felfedezése állt, hozta el a műemlékvédelem intézményesülését Németországban is, így a purista felfogás szerint sok minden épült újjá, hogy újrateremtse a legendás dalnokok termét, ahol a trubadúrok énekversenye lezajlott, azokat a helyiségeket, ahol Szent Erzsébet élte le rövid életének egynegyedét 1221 és 1227 között, és ahol Luther Márton a Bibliát fordította a reformáció hajnalán.

A vár érdekességeinek felfedezésé követően rövid erdei séta után elérjük a gyönyörű kisváros, Eisenach főterét, ahol remek homlokzatú fachwerk házak alkotnak harmóniát klasszicista épületekkel. Szinte árad a zene a kiegyensúlyozott település utcáit járva, ami nem is csoda, hiszen itt született Johann Sebastian Bach.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások