Lekics Gábor | 2015.10.19
Litvánia sűrű erdőségeinek mélyén található ez a kis kunyhó, mely a vadászattal foglalkozó megrendelő és családja számára szolgál pihenőhelyül. A kiválasztott tervezési terület fákkal sűrűn övezett, így lehetőség van meghallani a természet igazi hangját.

A családi életében jelentős szerepet tölt be a vadászat, így adott volt az ősi koncepció: abból élnek, amit a természet nyújt, illetve a környező falvakban cserélik javaikat egyéb szükséges termékekre. Ezáltal vált a ház olyan hellyé, ahol az ember alkalmazkodik a természethez, de egyben távolságot is tart tőle.

Az épület építése során is törekedtek a helyi források használatára. A faanyag a környező erdőségekből származik éppúgy, ahogy a házat felépítő ácsok és kisiparosok is a környékbeli falvakból jöttek felépíteni azt.

Építészeti formavilága mellőz minden bonyolultabb dizájnelemet, egyszerű, de magas minőségben kivitelezett szerkezetek jellemzik. Az épület külső és belső megjelenése emellett egyaránt összhangban van a környezetével, mint ahogy ez a környező falvak házaira is jellemző. A ház belső tere a litván népi építészet tradicionális elemeivel, állatok, madarak és napsugarak szimbólumaival van díszítve. Elmaradhatatlan motívuma továbbá az északi népek építészetére jellemző szauna, melyet jelen esetben a házhoz közeli kis tavacska partján építettek fel, a házzal megegyező technológiával.

A ház a könnyűszerkezetes építési módnak is jó példája, a fenyő vázelemek között elhelyezett ásványgyapot hőszigetelésre került kétoldalt a faburkolat.

Helyszín: Sariai, Litvánia
Alapterület: 100 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: Devyni architektai
Építész tervezők: Jurgita Liubartaite, Arunas Skrolis

Forrás: ArchDaily
Fotók: Augis Narmontas, Devyni architektai

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások