Csépé | 2015.10.19
Tornaterem, uszoda, stadion – Sportcélú épületek ma és holnap címmel rendeznek szakmai napot hamarosan Budapesten. De miért fontos ezekkel az épületekkel foglalkozni, hiszen ezekről csak szépet és jót hallani, nem? Szebellédi Tamást, a szervező cég üzletágvezetőjét kérdeztük.

- A sportcélú épületekről valóban sokat hallunk, mert ezek némelyike presztízsberuházás, azonban néha a dizájn, máskor a multifunkcionalitás a sportfunkció rovására megy, sokszor fenntarthatósági szempontból sem megfelelőek az épületek.

A dizájn még csak-csak értem, de a multifunkcionalitás ez pozitív fogalom, nem? Hiszen a sportlétesítmény az egész közösségé lesz, hadd használja arra, amire akarja, nincs igazam?

- Gond akkor van, ha a multifunkcionalitást előbbre sorolják, mint a sportfunkciót.
Ez különösen a multifunkcionális csarnokok – és stadionok – esetében jelentkezik, hiszen itt többet várunk el, mint a sportfunkcionális tulajdonságok. Alig van az építészetnek egyéb olyan területe az elmúlt 20 évben, ami úgy felértékelődött volna, mint a sportcélú épületek.
Egy-egy létesítmény nem csak a sport, de koncertek, kulturális rendezvények, kiállítások, vásárok és a társadalmi élet egyéb eseményeinek is otthont kell, hogy adjon. Ebből következik a mobil lelátók szükségszerű beépítése is. Ez a sok funkcióval bíró, alapvetően sportcélú épületeknél, kiegészítve kiszolgáló létesítményekkel – parkoló, hotel, szórakoztató- és bevásárlóközpont, wellness, irodaház – a sportfunkció könnyen elsikkad, másodrendűvé válik. Az épület további szempontoknak is próbál megfelelni a fenntarthatóságtól a gazdaságosságon át az akadálymentességig, így végül az alapfunkció könnyen sérülhet, a sporteszközök műszaki minősége nem lesz megfelelő.

Mi a gond a fenntarthatósággal? Ez manapság természetes alapigény, nem?

- Az építési szektor felelős a természet erőforrásainak nagyjából felének elhasználásáért, nagy sportlétesítmények pedig már csak a felületüknél fogva is kárt okozhatnak a biodiverzitásban, s a sokféle pluszfunkció igen nagymértékben megnövelheti a felületeket, a parkolók felületét, és a többi. A mi megoldásaink a lehető legnagyobb mértékben igyekeznek megóvni az erőforrásokat, már csak a magas minőség és tartósság okán is. Több olyan metódus is létezik, amelyket intergrálva a tervezésbe, kivitelezésbe biztosítható az épület fenntarthatósága. Ezeket a metódusokat nemzetközileg elismert intézetek képviselik például BREEAM, LEED, HQE, DGNB.

Kérdezni is akartam, hogy végső soron a polimerekkel foglalkozó REHAU vállalatnak, melynek ön egyik magyarországi vezetője, mi köze is van a sportlétesítményekhez?

- Valóban, talán, ha a komforttal foglalkoznánk, azzal kisebb meglepetést okoznánk..., de nagyon sok közünk van a sporthoz is. Hogy mást ne mondjak, még műanyag vázú biciklit, a Rehau E-BikeBody-t is kifejlesztettünk, vagy például a legtöbb síugrósáncon a Rehau Ski-Line vályújában csúsznak a versenyzők, Németországban pedig a DTM/AUDI Sport TT Cup versenysorozatban a pilóták Rehau által fejlesztett első és hátsó lökhárítokkal szerelt autókkal köröznek – de persze idehaza ennél jóval jelentősebb területeken vagyunk jelen a sporton belül. Általában is sok közünk van az építéshez a gépészeti vezetékektől, csapadékvíz-elvezetésektől a nyílászárókon át a felületfűtési, -hűtési rendszerekig.
Az építőipar számára kínált energia hatékony rendszermegoldásaink, azok fejlesztéseinek célja mindig az épületfunkciónak megfelelő belső komfortot biztosítása. Számunkra ez a termikus és akusztikai komfortot, a levegő-, ivóvíz-minőséget, azaz az egészségkomfortot jelenti.
A sportlétesítményeknél különleges rendszermegoldásunk a lengőpadlófűtés , mely sportcsarnokoknál kiváló műszaki megoldás, hiszen közvetlenül a padlónál teremt komfortot, ráadásul a használatot a legkevésbé sem akadályozza. Vagy ilyen a vizes sportok, uszodák esetében a padlófűtés, mely a magas páratartalmú, nagy belmagasságú terekben segít a padló szárazon tartásában, a balesetvédelemben. Ugyanígy a balesetvédelmet is segíti, a sérülésveszélyt csökkenti – futballstadionok pályáin – a gyepfűtés, mely egyben a téli használatot is segíti. Egyébként ez UEFA előírás is nemzetközi meccseken.

Mi ad mindennek most különös aktualitást?

- Említhetném a magyar olimpiai pályázatot is, de talán ennél is fontosabb a kormánynak az a köznevelési programja, mely tornatermek és tanuszodák sorát hívja életre., Sorban valósulnak meg stadionok is, és sokféle sport csarnokai az adótámogatás révén. A mostani évek az építőipar számára is kihívást jelentenek ebből a szempontból, ilyen sok sportcélú épület nemigen épült egyszerre, és valószínűleg később is majd kevesebb fog épülni.

Mit segíthet ebben a kihívásban az említett Tornaterem, uszoda, stadion – Sportcélú épületek ma és holnap című konferencia?

-Szeretnénk a figyelmet felkelteni és megmutatni, hogy egy sportcélú épület létrehozása – az első gondolattól az első versenyig – mennyiben speciális, egyedi feladat. Mi vagyunk ugyan a rendezvény főszervezői, de nem mi állunk a középpontban, hanem a sportcélú épületeket tervező, kivitelező, használó szakemberek, sportolók. Ezeknél a feladatoknál a klasszikus szereplők: építész, szakági tervezők mellett sporttechnológus is közreműködik, így aztán különösen fontos, hogy össze tudjanak dolgozni. A konferencián lesz egy élsportolói kerekasztal is, ahol első kézből hallhatja a szakma, mik azok a momentumok – a padló, a komfort, az öltöző, a mosdó, az útvonalak, bármi egyéb – ami a sportolót ki tudja zökkenteni, ami a csúcsteljesítményét befolyásolni tudja. Ők bármelyikünknél több sportlétesítményben járnak világszerte, nagyon hasznos lehet az ő tapasztalatuk. Ezért fontos, hogy ez egy tematikus nap lesz, egy olyan fórum, ahol minden szereplő el tudja mondani a meglátásait, a véleményét.

Az ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött konferencia programja:

08:30–09:00 Érkezés, regisztráció
A rendezvény szakmai moderátora ifj. Dr. Kistelegdi István építész, tanszékvezető, PTE-MIK

09:00–11:00
Köszöntő
A sport társadalmi és gazdasági összefüggései
Szebellédi Tamás épületgépész mérnök, üzletágvezető, Rehau Kft.
A teljesítmény és a forma találkozása
Bordás Péter építész, ügyvezető, Bord Építész Stúdió
Sportlétesítmények és a fenntarthatóság
Lantos András okleveles gépészmérnök, vezető tervező, ügyvezető, Lanterv Kft.
Sportechnológia és a versenyzők biztonsága
Kátai Tamás közgazdász, ügyvezető, E-Sports Management Kft.
Élsportolói kerekasztal beszélgetés
Cseh László világbajnok úszó,
Röck Samu torna mesteredző,
Lisztes Krisztián 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, edző

11:00–11:30 KÁVÉSZÜNET

11:30–13:00
Különleges gépészeti rendszerek
Petercsák Máté épületgépész mérnök, ügyvezető, PM-Energo Kft.
Gyártói előírások és a kivitelezési gyakorlat
Bognár Csaba projektigazgató, Óbuda-Újlak Zrt.
Uszoda hatékony felületfűtő rendszere
Lászlófi András mérnök tanácsadó, Rehau Kft.
Gyepfűtés a sportbalesetek megelőzésére
Mucsi Ádám mérnök tanácsadó, Rehau Kft.
Sportcsarnok lengőpadlófűtése
Lászlófi András mérnök tanácsadó, Rehau Kft.

13:00–14:00 EBÉDSZÜNET

14:00–14:30 Stadionbejárás

A résztvevők száma korlátozott, ezért kérjük, hogy visszaigazolásukat minél hamarabb, de legkésőbb október 22-ig
legyenek szívesek elküldeni számunkra az andrea.banath@rehau.com e-mail címre. Ha autóval érkeznek, kérjük
adják meg a jármű rendszámát is.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások