Lekics Gábor | 2015.10.20
A portugál felségterületű Pico szigeten található üdülőépület tervezési kiindulópontja egy régi romépület volt. A projekt lényege az épületrom eredeti funkciójának rekonstruálásán és az így modellezett, jelenlegi épület használati értékének egyensúlyba hozásán alapult.

Az ódon kőfalakkal körített vasbeton ház belső tereinek természetes fénnyel való ellátása elsődleges szempont volt. Egyúttal a környező táj lenyűgöző látványosságaira is kitűnő kilátás nyílik az épületből. Az épületrom architektúrája nagyban meghatározta az nyíláskiosztás lehetőségét, a tervezők azonban ügyesen hozzáillesztették az ajtókat és ablakokat a régi kávákhoz. Ezek mellett további nyílásokat is terveztek a homlokzatokon.

Az épület külső megjelenésében dominál az épületrom fekete köveinek textúrája, azonban ehhez remekül illik az új épületrész szürke vasbeton burka. A belső terekben a fehérre festett és vakolt felületeket natúr faburkolatok és bútorok egészítik ki.

Az alsó szinten a konyha-étkező együttesébe léphetünk be, illetve kijárat nyílik a nappaliból a tengerpart irányába is. Az emeleti szinten találhatók a hálószobák, a vizesblokkok, és a remek kilátással rendelkező terasz.

A tervezési folyamat során az építészek kezét megkötötték a meglévő romfalak, de  sok lehetőség rejlett a gazdag környezet megmutatásában, amelyet igyekeztek maximálisan ki is használni.


Helyszín: Pico sziget, Portugália
Alapterület: 214 m2
Megvalósulás éve: 2013
Elnyert díj: Mies Van Der Rohe Award 2015

Építészet: SAMI Arquitectos
Építész tervezők: Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
Munkatársak: Bruna Silva, João do Vale Martins, Andreia Luís, Inês Martins, Rita Maria Pinto
Szerkezettervezés: Ricardo Ferro Antunes, Francisco Mendonça Santos
Vízszerelés és szaniterek: Paulo Jorge Almeida Oliveira
Épületvillamosság: Hugo Mendonça
Kivitelező: José Artur Cruz Leal - Unipessoal Lda
Bútor: SAMI, Loja Nord

Forrás: ArchDaily
Képek: Paulo Catrica, SAMI Arquitectos

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások