hír építészetpolitika Füleky Zsolt Lázár János

Hoppá! Elkészült a Nemzeti építészetpolitika!


Csépé | 2015.10.21
Évtizedek óta szorgalmazta a szakma, nemzetközi konferenciákat hívtak össze, kamarai verziók készültek... És most íme, a Miniszterelnökség elkészült a Nemzeti Építészetpolitikával. Mi van benne? Ki írta? Lehet, hogy Ön is benne van!

"A Nemzeti építészetpolitika a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságán készült a Nagy Ervin vezetésével működő Építész Kerekasztal, valamint Bodonyi Csaba DLA több éves munkájának felhasználásával. Létrehozásában Füleky Zsolt helyettes államtitkár és Katona András főosztályvezető vezetésével közreműködött Balogh Bence, Baloghné Simon Viktória, Bartos Cecília Abigél, Bendsák Ágnes, Bodnár Tibor, Dauner Márton, Géczi Zsuzsanna, Horváth Imola Emese, Kolossa József DLA, Pálfalvi Ferenc, Riedel Miklós, Sütő Levente, Szij Zoltán, Sztankovics Sarolta, Tarnai Gergely és dr. Vörösmarty-Molnár Enikő.
Szakmai lektor: Balogh Balázs DLA, Perényi Tamás DLA" - olvashatjuk a kétnyelvű (magyar-angol) kötet impresszumában.

"Nemcsak Magyarország kormányának célja, hanem személyes elkötelezettségem is, hogy olyan építészet megszületését segítsük elő, amely aktív résztvevője a jövő formálásának, és teljesítménye nemcsak a mának, hanem a következő generációnak is szól." - írja köszöntőjében Lázár János miniszter.

"Az építészet közvetlenül meghatározza környezetünk minőségét, ezáltal az emberi lét méltóságát" - kezdődik a preambulum. Utána a szépen szerkesztett, építészeti fotókkal gazdagon illusztrált könyvben megmutatkozik, hogy a szerkesztők nem babonásak: 13 fejezetben bontják ki ezt:

Az építészet társadalmi jelentősége
Építészeti és természeti örökségünk
Minőségi tervezés és kivitelezés
Középítkezések példamutatása
Jogszabályi környezet és intézményrendszer
A főépítészi rendszer
Területrendezés, városépítészet
Okos város
Környezettudatos tervezés
Környezetesztétikai nevelés
Építészeti kutatás
Kommunikáció és népszerűsítés
Magyar építészeti múzeum

Érdekes gesztus, hogy a 145-149. oldalakon egy grafika formájában "Építészeink" címmel a ma tervező építészeket mind felsorolják apró betűvel, közé keverve örökérvényű korábba alkotókat.

A kötet teljes anyaga (a szép, Bujnovszky Tamás-készítette képekkel együtt) itt olvasható, vagy letölthető a erről linkről pdf-ben.

Közben az MTI híre is megjelent: "Ahhoz, hogy a Magyarországról alkotott országkép esztétikai értelemben is változzon, szükség van az építésügy reformjára, amelynek keretét a most elkészült nemzeti építészetpolitika adja - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor szerdán Budapesten bemutatta a keretdokumentumot.
Magyarország idén 2300 milliárd forintot költ az ország fejlesztésére az Európai Unió költségvetéséből, 2016-ban ez az összeg 2000 milliárd forint lesz, ezért "egyáltalán nem mindegy, mit hozunk belőle létre" – fogalmazott a miniszter.
A magyar építésztársadalom régen is érdemben tudta befolyásolni az ország képét, a kormány ezt a lehetőséget szeretné újra megteremteni, egyebek mellett a bürokrácia csökkentésével – tette hozzá.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások