Rajki Diána | 2015.10.29
Nem mindennapi kulturális élményben lehet része annak, aki betekintés nyer a Fertőrákoson nemrégiben felújított Barlangszínház szívébe. A hatalmas kőfejtő szikla belsejébe épített hűvös színházterem kellemes érzést nyújt a nyári melegben, az Equitone Tectiva szálcement lapok környezetbe illő természetessége szemet gyönyörködtető élmény.

Fertőrákos Soprontól pár percre, a Fertő partján fekvő, történeti és művészeti emlékevel jeleskedő falu. A Barlangszínház hosszú múltra tekint vissza: Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus az 1900-as évek elején látta meg benne először az adottságot arra, amelyek alkalmassá tették szabadtéri játékok rendezésére. Kóh Ferenc 1937-től többször tartott itt műsoros énekléseket baráti társaságával, ezalatt pedig kitapasztalta, hogy a fellépőknek legjobb a csarnoknak háttal állva, míg a hallgatóságnak fél karéjban, a csarnokkal szembeni lejtőn elhelyezkedni.


A „természet felújítása” természetes eszközökkel

A közelmúltban átfogó korszerűsítésen esett át a komplexum, amelynek során Józsa Dávid építész irányításával modern, minden igényt kiszolgáló színházzá és igazi élményt adó látogató központtá fejlesztették az egykori kőfejtőt. A színháztér 760 fő befogadására alkalmas nézőtérrel, fűthető székekkel, megnövelt területű, modern színházi fény- és hangtechnikával ellátott színpaddal, föld alatti és felszíni kiszolgáló egységekkel rendelkezik.

A színpad megvilágítását biztosító karzatok burkolatát a tervező szálcement lapokkal oldotta meg. Az Equitone Tectiva lapok természetessége és szálcsiszolt felülete kiválóan illeszkedik a kőfejtő szikla felületeihez. A karzatok formája a fejtés közben kialakult gigantikus kőpillérek faragott formáira rímel, így fontos volt, hogy annak burkolata szintén egy természetes hatást adó, a monolitikus formákat kihangsúlyozó anyag legyen. A hely szellemére érzékenyen reagáló építészet, hozzáadott értéket teremtve növeli a hely vonzerejét. A lapok középszürke színe nappali fényben jó kontrasztot mutat a természetes és épített felületek között, míg az esti megvilágításnál belesimul a sötét háttérbe.


Rugalmas megoldás átlagon felüli méretekhez is

A Tectiva táblák rugalmasan alkalmazkodnak a tervezői igényekhez, így 8 mm-es vastagságuk mellett is alkalmasak nagytáblás, akár 1220/3050 mm-es méretben is beépítésre. A táblák  látszó-, vagy hátfuratos rejtett mechanikai megfogással ellenállnak a homlokzattal szemben jelentkező összes dinamikus behatásnak.

A panelek anyaga a különleges szilánbázisú beeresztésének köszönhetően hidrofóbizált, így a felület a maga őszinteségében tudja bemutatni a szálcement valódi jellemzőit. A gyártó cég a szakszerű beépítés mellé bátran nyújt 30 év garanciát , hiszen a termék ellenállósága és színtartóssága túlmutat a vele szemben támasztott követelményeken.
Az Equitone szálcement homlokzatburkolati anyagok rendelkeznek magyar nyelvű teljesítménynyilatkozattal, amely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi az lapokat az építészek számára.

A felújított Fertőrákosi Barlangszínház 2015. június 19-től, szinte az év teljes időszakában várja változatos programkínálattal a nézőket.

Építésztervező: Józsa Dávid, okl építészmérnök vezető tervező, Archi.Doc Építésziroda Kft.
Kivitelező: Laki Épületszobrász Zrt.

www.equitone.hu
www.equitone.com

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások