cikk beton Cement CemFlow esztrich padlófűtés

CemFlow: A padlófűtések betonja

A fűtéscsövek tökéletes beágyazódásából adódóan kiváló a hőátadás


droID | 2015.10.30
A Cemflow beton egy vékony padlóréteg, mely hideg- és melegburkolatok aljzataként egyaránt használható. Számos előnnyel bír a hagyományos betonnal szemben, többek között nem igényel külön tömörítést, valamint szép, egyenletes felület és struktúra alakítható ki általa.

A Cemflow beton vékony, 4-8 centiméteres padlóréteg, más néven folyós cementesztrich, amely hideg- és melegburkolat közvetlen fogadására is alkalmas. A vízszintes, síkfelületű betonpadlóba vezetékek és padlófűtési csövek helyezhetők el, felcsiszolás után pedig közvetlenül használható.

A cementesztrich alkalmazásának környezeti feltételei
– A fogadószerkezet, a környező levegő és az esztrich hőmérséklete nem lehet +5 °C-nál alacsonyabb, és bedolgozása 25 °C felett nem ajánlott.
– Az esztrich beépítésének helyszíne legyen zárható, huzatmentes.
– A helyiségek falai legyenek bevakolva.
– A szintjelölések legyenek egyértelműek és láthatóak.
– A fogadószerkezet (nyersbeton padló) legyen egyenletes, sík, portól, zsírtól, olajtól, repedésektől, habarcsmaradéktól és víztócsáktól mentes.

A Cemflow beton előnyei
– Könnyű bedolgozhatóság, gyors építhetőség
– Nem igényel külön tömörítést, vízszintesen közel teljesen kiegyenlítődik
– Élőmunka igénye kevesebb, ezért csökkennek a kivitelezés költségei
– Szép, egyenletes felület és struktúra
– Teljes szerkezetben egyenletes minőség
– Nincs szükség alapanyagok tárolására az építkezés helyszínén
– Erősen folyós állaga miatt tetszőleges alakú szerkezet önthető
– Kedvező szilárdbeton tulajdonságok, nagy hajlító-húzó szilárdság

A beton bekeverése
A Cemflow a beépítés helyszínére üzemi keverés után, felhasználásra készen, mixer autóval érkezik. Előtte a betonüzemben ügyelnek arra, hogy a keverés megkezdésekor a betonkeverőnek és a puttonynak tisztának kell lennie (a keverőben maradó kavicsok eldugítanák a pumpa csövét). A beton terítésének megkönnyítésére a felhordás 100-ról 50 mm-re szűkített átmérőjű csövön történik. A kimért összetevőket több percen át keverni kell, hogy jól elvegyüljenek, és az adalékszerek is kifejtsék hatásukat. Az ilyen típusú beton nagyon érzékeny, többletvíz esetén a keverék széteshet, ami a cső eldugulását is eredményezheti. Keverés közben a konzisztencia szigorú ellenőrzése mellett a terülés és a légtartalom mérését is el kell végezni, valamint törekedni kell a folyamatos szállításra. A cementesztrich habarcsot a keverési folyamat befejezése után haladéktalanul a beépítés helyszínére kell juttatni, elteríteni, lehúzni. A kész felületet azonnal permetezzük le párazáróval; a helyiségben a nyílászárókat zárva kell tartani, hogy a pára bent maradjon. A felület hetvenként óra elteltével kismértékben terhelhető. A dilatációs hézagok másnap bevághatók a padlóba.

A padlóréteg elkészítése
A Cemflow betont speciális szigetelőanyag (10 milliméter vastag szigetelőcsík) választja el a nyers födémtől és a falaktól. Az ezen a szigetelőrétegen elhelyezett esztrichet nevezzük úszó esztrichnek. (Az úszó kifejezés azt jelenti, hogy az esztrichet méretezett hanggátló réteggel, oldalfaltól 10 mm polifoam réteggel választjuk el a nyers födémtől, nincs közvetlen kapcsolat a két réteg között.) Polietilén fólia kerül az aljzatra, mely megakadályozza a nedvesség szivárgását. Az alapfelület előkészítése során a vízzáró fóliaterítés mellett a legfontosabb a fűtés- és elektromos csövek rögzítése felúszás ellen, ezzel megelőzhető – többek között – a repedések kialakulása. A fóliát a falnál felvezetjük a végleges szint fölé; a beton megkötése, valamint burkolás után a felesleges peremszigetelő levágható. E módszer alkalmazása legfőképp belső aljzatok, különösen padlófűtéssel ellátott aljzatok készítésénél előnyös, de az építőipar számos más területén is használható.

A padlófelület megmunkálása
Ha ragasztott burkolat kerül a Cemflow felületére, akkor minimális felületcsiszolás szükséges a pórusok megnyitására és a cementtej eltávolítására. Burkolat nélkül a megmunkálása a HTC Superfloor eljárás során több lépésben, a HTC gépeivel és gyémántszerszámaival történik. A padlót három rétegben megcsiszolják (kereszt-, hosszirányokban), színezik és polírozzák, majd a megrendelő igénye szerint impregnálják. A csiszolás miatt láthatóvá válik a betonban lévő folyami kavics, ezzel együtt a beton belső, rendkívül kemény struktúrája kerül felszínre, ami egyenletesen sima. A teljes folyamat száraz technológián alapszik, nem keletkezik sem iszap, sem szállópor. A kész betonfelület hosszú ideig gazdaságosan fenntartható.

A Cemflow főbb tulajdonságai
– szemszerkezet: 0-4, 0-8 milliméter
– összetétel: cement, homok, kavics, vegyszerek
– testsűrűség: 2130 kg/m3
– tapadószilárdság: 1,6-1,8 KN/mm2
– szilárdság: C12/15-08/F5-C25/30-08/F5
– terülés: 28-29 centiméter
– légpórustartalom: 7,2 %


Papp József, Duna-Dráva Cement Kft.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások