hír épületek Edinburgh folding UNESCO Világörökség

Balhé egy új hotel tervei miatt: túl nagy a rakás


sebesp | 2015.11.10
Építészeti vitát váltott ki a Jestico + Whiles építésziroda által egy csúnya bevásárlóközpont helyére álmodott luxushotel terve. Az incidens veszélybe sodorhatja Edinburgh világörökségi címét.

Az épületet a bemutatott látványtervek alapján egy spirálos szalag venné körbe, amely egyesek szerint hámozott narancsra, néhány lokálpatrióta szerint azonban egyenesen egy friss ürülékkupacra hasonlít.

Az épület a belvárosban található, és a szalagok révén 20 méterrel emelkedne az ottani épületek átlagos magassága fölé, így jóval szembeötlőbb lenne, mint a korábbi tervek. A városi építési bizottság annak ellenére zöld utat adott a projektnek augusztusban, hogy a szakértők nem javasolták engedélyezésre.

Az UNESCO nemrég bejelentette, hogy revizorokat küld a városba. A szakemberek meg fogják vizsgálni, hogy az új fejlesztés után is alkalmas marad-e Edinburgh világörökségi címére.

Városrendezési szakértők szerint ugyanakkor az UNESCO fenyegetőzése meglehetősen komolytalan: sok települést fenyegettek már korábban hasonlóval, ám ennek ellenére nagyon ritkán lett rövidebb a világörökségi helyszínek listája.

Forrás: Architects' Journal

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások