hír díj

Hangépítész kapta az első Makovecz Imre-díjat


sebesp | 2015. november 21.
     
Kiss Ferenc Prima-díjas népzenész, hangépítész, az Etnofon Kiadó alapítója kapta az első alkalommal átadott Makovecz Imre-díjat az építész születésnapjának 80. évfordulójára emlékező Héttorony Fesztivál pénteki gálaestjén a Zeneakadémia épületében.

Kiss Ferenc olyan ember, aki Makovecz Imre országépítő szellemiségének nyomdokán járva műveli és ápolja a Kárpát-medence magyarságának kultúráját, védelmezi az itt élő nemzettestek kapcsolatát, ápolja a magyarság szomszédaival való együttélésének minden megragadható formáját, és mindezt a szemléletet meghatározónak tartja az utódok nevelésében is − méltatta a díjazottat a laudációt felolvasó Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke.

Makovecz Imre tudta, hogy létezik egy rejtett ajtó az ég és föld között, amely mindenki számára átjárható − fogalmazott az elismerést a Fellegajtó nyitogató című népdal előadásával megköszönő Kiss Ferenc, miután átvette a díjat Szabó Mariannétól, Makovecz Imre özvegyétől.

A jeles gondolkodóknak, alkotóknak, tudósoknak és közéleti személyiségeknek adható Makovecz Imre-díj odaítéléséről az alapító szervezetek − a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mellett a Kós Károly Egyesülés és a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány − által delegált bizottság döntött. A díjjal járó emlékérem Madarassy István ötvös- és szobrászművész alkotása.

Forrás: mno.hu

A szerző legújabb cikkei:
Meghalt Robert Venturi, a posztmodern atyja
"Okospláza" épül Budapesten
Hatszintes parkolóház épül a Liszt Ferenc Repülőtéren
Hogyan fűtött be Gehry a szomszédoknak?
Angyalföldi retro blues
Élményközpont lesz a Postapalotában
Négy és fél milliárd forintból újul meg Ybl (vagy Bukovics) ékszerdoboza
Kozma Klasszik – Kozma Lajos-kiállítás a Műcsarnokban
Állami alkalmazottak tervezik a pénzügyminisztérium Várba költözését
Elkészült az ország legnagyobb irodaháza
Földből kinőtt hétvégi házak Mexikóból
Égbe szökő hullámtánc
Retorikamentes szépség: Sztárépítész tervezné újra a genovai hidatKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: