Java | 2015.11.21
A kínaiak Wujin (Vucsin) városában épülő tervhivataluknak valami egészen különleges, meghökkentő, s mégis tradícióikra utaló architektúrát szerettek volna, s elképzelésükhöz méltó partnert is találtak az ausztrál Stúdió 505 tervezőirodában, s tervezőik produktív fantáziával a lótusz virágának három állapotát építették fel egyetlen komplexumban.

Az épületegyüttes Kína ezen részének ikonikus épületévé vált. A mesterséges tó közepére 2500 geotermikus cölöpre állított épület, a belső klimatizálásához magát a mesterséges tavat használja. A hatalmas víztömeg gyors párolgásából adódó hőelvonásának köszönhetően nyáron hatékonyan hűti, télen viszont fűti az épületet, s ezzel hatékonyan védi a környezetet az erős hőingadozástól.
A lótuszvirág a buddhizmusban a könnyedség és a tisztaság szimbóluma. Az áttetsző, finom virágszirmokból álló épületbe a látogató alulról, egy boltíves katedrálisszerű belső téren keresztül érkezik. A külső „szirom” szerkezete tele van színes bordákkal, melyek látványos fényjátékba borítják az egész épületet.
Belül a tervhivatal és egy konferenciaközpont található.
A mesterséges tó és a Lótusz épület maga sok látogatót vonz ide a környékről, de akár más országokból is, s itt a szabadidő kellemes eltöltésére alkalmas találkozóhely alakult ki.



építész: studio505
megbízó: wujin district people’s government
költség: $12 millió AUD
befejezés: 2013
fotó: john gollings
videó: courtesy of studio505
Forrás: designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások