pestimonika | 2011.03.10
Hogyan kellene a meglévő épületállományunkkal bánni? – ez a kérdés sokszor kavar vitát építész körökben is. Az itt bemutatott rotterdami rekonstrukció is egy érdekes – bár nem biztos, hogy követendő - adalék lehet ehhez a témakörhöz.
Egy elhagyott, keskeny lakó- és boltépületről van szó - tipikus holland téglaburkolatos homlokzattal -, amelyből a tervező Studio Rolf építésziroda tulajdonosa számára lakást és műtermet alakítottak ki. (A tervezésben az utrechti Zecc Architecten iroda is közreműködött.)
A terv domináns eleme volt az eredeti homlokzat megtartása, de ezen kívül minden megváltozott. Az utcai homlokzatot az ablakokkal együtt feketére festették. Az ablakok meglévő struktúrájába új, különböző nagyságú nyílásokat vágtak, amelyek erős kontrasztot alkotnak a fekete homlokzattal.
Az épület belsejét teljesen kitisztították, az új, nyitott, egymásba átfolyó tereket és szinteket egy szintén új fa tartószerkezet hordozza. Ahogy a homlokzatnál, úgy itt a belsőben is látszani hagyták a régi szerkezeteket. A földszinten kapott helyet az iroda és a műterem, közvetlen kertkapcsolattal. A felső szinteken vannak a lakóhelyiségek. A régi tetőszerkezet helyén tetőteraszt alakítottak ki, télikerttel.

További információ:
www.rolf.fr
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások