sebesp | 2015.11.24
Ötletpályázatot írnak ki az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új épületére és a Nemzeti Múzeum kertjére - egyebek mellett ezekről is beszámolt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy keddi beszélgetésen.

Mint mondta, az Országos Széchényi Könyvtárat leghamarabb 2018 után költöztethetik el jelenlegi helyéről, a budai Várból. Hoppál Péter úgy fogalmazott: eldőlni látszik, hogy az OSZK a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe költözhet, az új helyszínről tervpályázatot írnak ki januárban (mint arról a napokban már hírt adtunk).

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a költözésig biztosítani kell az OSZK számára a budai Várban a zökkenőmentes működés feltételeit és informatikai fejlesztésre is szükség van. Hozzátette, hogy az archiválási raktárnak más helyszínen kell lennie, az önmagában 3,5 milliárdos épületet Budapest peremkerületében célszerű felépíteni 2018-ig. A költözés előkészítése a 2018-ig megvalósuló első ütemben elérheti a 14-15 milliárd forintot, a program akár 10 évig is elnyúlhat.

Hoppál Péter beszélt arról is, hogy a kormány döntött arról: a Nemzeti Múzeum kertjére ötletpályázatot írnak ki. Ettől azt várják, hogy kiderüljön, mit gondolnak az építészek ma egy modern nemzeti emlékhelyről, milyen funkciókat képzelnek el benne. A tervek szerint 300 millió forintot különít el a kormány azért, hogy egy méltó múzeumkert jöhessen létre.

A beszélgetésen szóba került a Budapesten létesítendő Csontváry-múzeum terve is, ezzel kapcsolatban Hoppál Péter megjegyezte, hogy a következő öt évben ennek megvalósulását nem látja reálisnak.

Forrás: Híradó.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások