hír pályázat 100 lakásos Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj passzívház

A százlakásos passzívház a legjobb magyar ingatlanfejlesztés


droID | 2015.11.27
A XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj első helyezettje környezettudatos építés kategóriában a 100 lakásos passzív társasház. Az épületet máris a környezettudatosság par excellence hazai példájaként említik.

A passzívház egy olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épületet jelent, amely megvalósításánál már a tervezés során olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, az épület hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. Az épület energiafogyasztási szempontból kiemelkedően úttörő beruházás, az első nagyléptékű minősített passzívház Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban. Az épület rendelkezik a „Darmstadt Passivhaus Institut” általi minősítéssel.

A tervezett beruházás alacsony komfortfokozatú, vegyes övezetben történt, növelve a terület értékét, elősegítve a környező területek rehabilitációját. A lakók visszajelzése egyértelműen pozitív, elsőként a jó komfortérzetet emelve ki. A nyári időszakban az árnyékolók használatával még a legnagyobb melegben sem emelkedett a lakásokban a hőmérséklet 25-26 fok fölé.

A fentiekben leírt hővisszanyerős frisslevegő-ellátás is egyértelműen pozitív visszaigazolást nyert. A lakásokban egyenletes hőmérsékletet, jó hőeloszlást biztosított a felületfűtés és a fokozott hőszigetelésű termikus burok. Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A ház fűtését és melegvíz-ellátását hőszivattyúk biztosítják, melyhez a geotermikus energiát összesen 20 db 125 m mélységű földhő-szonda biztosítja. Az építészeti koncepciót a racionalitás határozta meg.

A termikus burkon belül a lakáselrendezés mértani kubusa a meghatározó, amelyet a külső folyosók, lépcsők szabad vonalvezetése ellenpontoz. A belső udvar felé az épület a közösségi, nyüzsgő, színes oldalát, míg a kertek felé nyugodt arcát mutatja.

Pályázó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
Beruházó: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Tervező: Archi-Kon Kft., Nagy Csaba felelős tervező, Pólus Károly, Kiss Tamás, Déri Dániel, Várhidi Bence tervezők
Kivitelező: Magyar Építő Zrt.


A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj elbírálása
„A XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton nagyon sok kitűnő fejlesztés vett részt” – mondta köszöntőjében Gönczi László a FIABCI Hungary és a XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat zsűrijének elnöke.

„A zsűri feladata ismét nehéz volt, mert idén is kiváló pályaművek neveztek. Szinte minden projekt az öt bírálati szempont többségében átlagon felüli minőséget képvisel. Erről mindenki meggyőződhet a pályaműveket bemutató kiadványunk megtekintése után.

A zsűri a legjobb három pályaművön kívül több fejlesztést különdíjban részesített. Emellett a szabályok értelmében a zsűri kategóriagyőztest hirdet azokban a kategóriákban, amelyekben három vagy több nevezés érkezett. Idén az örökségvédelem és a környezettudatos építés kategóriában volt lehetőség kategóriagyőztest hirdetni.

Örvendetes, hogy a pályázat hagyományai és a nyertesek nemzetközi sikerei után egyre több fejlesztő tartja fontosnak, hogy nevezzen. Újabb és újabb települések iratkoznak fel az ingatlanfejlesztés ünnepi eseményének tablójára. Köszöntöm Szarvas, Tiszakécske és Fertőd

képviselőit, akik idén vettek részt először a pályázaton. Az idei pályázat kapcsán további két fontos momentumot szeretnék kiemelni: Az idei pályázaton először volt lehetőség arra, hogy a környezettudatos építés szempontjait is értékeljük a pályázatot támogató Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének segítségével.

Az első díjat nyert Passzívház a környezettudatos építés kiváló példája. A pályázaton ismét több, az örökségvédelem kategóriájába sorolható pályamű vett részt, tükrözve a műemlékvédelem kiemelkedő eredményeit. A zsűri tagjainak nevében gratulálok mindazoknak, akik részt vettek e kiváló fejlesztések megvalósításában. Remélem, hogy a nyertesek, elindulva a FIABCI World Prix d`Excellence Nemzetközi Pályázaton, folytatni fogják.”


A Magyar Ingatlanszövetség
A Magyar Ingatlanszövetséget 1991-ben alapították. A szövetség közel 400 tagja, közöttük a jelzálogbankok, nemzetközi ingatlantanácsadó cégek, ingatlanfejlesztő és értékelő társaságok, franchise közvetítő hálózatok mintegy ötezer ingatlanos szakembert képviselnek.

A szövetség a hazai ingatlanszakmai érdekképviseleti kapcsolatrendszerén kívül együttműködést folytat az USA-ban a National Association of Realtors (NAR) nemzeti ingatlanszövetséggel. Tagja a FIABCI, valamint a The European Group of Valuers’ Associations (TEGoVA) szakmai szervezeteknek.

A Szövetség egyedüliként a hazai szakmai érdekképviseletek közül már 10 éve működteti az EUFIM minősítő rendszerét, valamint felelősségbiztosítással áll tagjai szakmai munkája hátterében.

Ebben az évben a szövetség már a tizennegyedik alkalommal bonyolítja le a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, öregbítve ezzel a FIABCI Magyar Tagozata és az elnökségében való részvételével a Magyar Ingatlanszövetség és a magyar ingatlanfejlesztők hírnevét. A szövetség a FIABCI Prix d’ Excellence díj melletti elkötelezettséggel vesz részt a hazai és nemzetközi pályázatok bírálati munkáiban.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások