donkanyar | 2015.11.30
A budapesti Bálna kulturális központban oktatási és pénzügyi központ jöhet létre, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) látogatóközpontjának és pénztörténeti múzeumának, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszékének adhat otthont a jegybank tervei szerint.

Tárgyalások kezdődtek az MNB és a Bálna kulturális központ tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat között az épület megvásárlásáról – erősítette meg a jegybank. A közlemény szerint az MNB korábban írásban jelezte a vételi szándékát.

A jegybank oktatási és pénzügyi centrummá alakítaná a Bálnát. Itt működne az MNB látogatóközpontja, amely a közlemény szerint a kanadai, a New York-i, a brazil, a német és az angol jegybanki gyakorlatnak megfelelően széleskörű pénzügyi ismereteket nyújt közérthetően az érdeklődők számára.

A központban pénztörténeti múzeumot is nyitnának, amely szintén a nemzetközi jegybanki gyakorlatot követve az MNB tulajdonában álló pénz- és érmegyűjteményt mutatja be a látogatóknak.

Az oktatási központban helyet kaphat egy új, a gazdaságtudományok területén a Corvinussal közösen létrehozandó doktori iskola, és a júliusban aláírt aláírt együttműködési megállapodás alapján a Corvinus MNB tanszéke is, így itt valósulhatnak meg a jövőben a tanszék képzési és kutatási programjai, valamint az egyetemmel közös más tudományos események, konferenciák.

Az MNB változatlanul kiemelt feladatának tekinti a magyar közgazdaságtudomány fejlesztését és oktatási színvonalának növelését, ennek érdekében alakítja ki kapcsolatait felsőoktatási intézményekkel és működik együtt hazai és külföldi kutatókkal – fogalmaztak.

A közlemény szerint a tárgyalások sikeres lezárása esetén az MNB részletes tájékoztatást ad az adásvételről és a tervezett oktatási központ tevékenységéről.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások