hír épületek Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója Lukács és Vikár Építészstúdió

Az Iparművészeti Múzeum hulló Zsolnay cserepeinek véget vet a rekonstrukció beindulása


Java | 2015.12.04
A 25 milliárdos rekonstrukció állami támogatásának hírét Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója erősítette meg december 3-án a Magyar Narancsban. A főigazgató elmondta a lapnak: 2016 nyaráig kell elhagyniuk az épületet, de a múzeum átmeneti otthonáról még nem született döntés.

2018 első felében készülne el a teljes műemléki rekonstrukció valamint az új szárny. A múzeum területe és a kiállítótér az átalakítással jelentősen nőni fog.

Visszatekintő:

Az Iparművészeti Múzeum épülete a hazai szecessziós építészet egyik legszebb, legteljesebb darabja. Az 1872-ben alapított, iparművészetre szakosodott múzeum palotáját 1893 és 1896 között Lechner Ödön és Pártos Gyula tevei alapján építették, ezzel megteremtve egy új úttörő építészeti formanyelvet itthon. A második világháborúban elpusztult az aula mennyezete és padlója, számos belövés érte a múzeumot, akárcsak az 1956-os forradalom idején. Közben a gyűjtemény egyre gyarapodott, s az 1940-es évektől több veszélyeztetett magángyűjteményt is befogadott. Az épületet 1949-re, ha nem is maradéktalan minőségben és formában, de helyreállították. Az Iparművészeti Főiskola egy részének kiköltözését követően az épület 1957 és 1962 között Kismarty Lechner Loránd vezetésével nagyszabású helyreállításon esett át, napjainkra azonban állaga erőteljesen leromlott. Az UNESCO világörökségének várólistáján szereplő épületet körülvevő járdaszakaszt védőtetővel fedték be, ugyanis a kupola életveszélyessé vált.

Jövőbetekintő:

2012-ben nemzetközi tervpályázatot hirdettek az épület rekonstrukciójára és az idáig foghíjként maradt Hőgyes Endre utcai szárny megépítésére. Jelenleg a gyüjtemény jelentős része raktárban pihen, elzárva a nagyközönség elöl.A rekonstrukció célja egy látogatóbarát, 21. századi szolgáltató, mindenki számára nyitott intézmény megteremtését, a kiállító terek bővítése és kiszolgáló részlegek modernizálása. A megbízást Lukács István és Vikár András irodája nyerte el. Az építésztervező páros a korábban meg nem épült szárnyat visszafogottan, neutrális módon egészítené ki a Lechner-féle épületet. Ahogy már a pályázati kiírásban is szerepelt, a megújuló és bővülő épület nem kíván kilépni az eredeti kontúrokból, az új szárny pedig a meglévőhöz hasonló tömegben, de semmiképpen sem az eredeti, Lechner-féle tervek szerint épülne meg. A megújuló Iparművészeti Múzeum egy szerethető, színes és nagy műtárgykínálatot bemutató, sokoldalú intézmény kíván lenni. A kiállítási tér a jelenlegi 2100 négyzetméterről annak négyszeresére, 8400 négyzetméterre bővülne, a most látható 200 műtárgy helyett a jövőben a kiállítóterekben és a látványraktárban a gyűjtemény nagy része, 60 000 különböző típusú tárgy bemutatásra kerülne. Az új múzeumi szakmai koncepció azonban még nem ismert – erről és a felújításról is szerettük volna a nemrég megválasztott főigazgatót megkérdezni. Cselovszki Zoltán válaszát későbbre ígérte.

Forrás: magyarnarancs.hu
imm.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások