hír pályázat épületek cikk Budapest Finta Korzo rakpart van Egeraat

Ilyen lesz a belvárosi Duna-part – megvan a Rak-Part pályázat eredménye!


sebesp | 2015.12.04
Közel fél éves előkészítő és tervezői munka után megszületett a Fővárosi Önkormányzat által a pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér – Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására kiírt építészeti tervpályázat eredménye

A díjakat dr. Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Finta Sándor, Budapest főépítésze adta át december 1-jén a Bálnában.

A Fővárosi Önkormányzat számára eddig is fontos volt, hogy a kiemelt jelentőségű városfejlesztési projektek – pl. Széll Kálmán tér megújítása – esetében pályázat keretében keresse a legjobb szakmai megoldásokat. Újdonság azonban, hogy a tervpályázat lebonyolítását ezúttal közvetlenül a Főpolgármesteri Hivatal, a Városépítési Főosztály végezte – a közvélemény és a szakmai visszajelzések alapján is nagy sikerrel.
A díjakat dr. Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Finta Sándor, Budapest főépítésze adta át december 1-jén a Bálnában.

I. díj: Korzó Tervezési Stúdió

A pályamű megőrzi a meglévő történeti települési táj értékeit, a tervezett építést azoknak alárendeli. A terv amellett hogy a vízparti sávot szakaszolja, a történetileg kialakult és védett városképét élteti tovább. Mértéktartó, mégis jelentős minőségi változásokat eredményezhet Budapest központjában. A pályamű a különböző szakági részek összehangolt munkáját mutatja – kiemelkedően jó a városépítészeti megközelítés és az úszóművek műszaki tartalma –, feldolgozása szakmailag igényes, formailag és tartalmilag egyaránt kiemelkedő színvonalú.
A Bírálóbizottság I. díjban, és az ezzel járó 7 000 000 Ft díjazásban részesíti a 8. sz. pályaművet, illetve szerzőit:
Korzó Tervezési Stúdió Kft.
Vezető tervezők: Grabner Balázs, Terhes Dénes, Noll Márton, Nyéki Anikó, Ercsényi Balázs
Szakági tervezők: Kiss-Polák Andrea, Pompor Gyula
Munkatársak: Major Imola, Tézli-Szabó Franciska, Varga Viktória, Látvány: Éltető Zsófia

II. díj: designed by Erick van Egeraat

A pályamű komplex építészeti megoldást ad a tervpályázati kiírásban megfogalmazott településfejlesztési, városrendezési célok tekintetében. A pályázati tervlapokon látható városépítészeti javaslatok, a világörökségi területen egyedi műemléki védelem alatt álló rakparti védőműrendszert tiszteletben tartva jelöli meg a közterületi rendezés irányelveit. A rakpartok felszíni rendezése, a tervezett zöldfelületi arány mértékletes, a tervezett burkolatok színválasztása anyaghasználata, a javasolt új utca bútorok illeszkednek a történeti belváros védett városépítészeti strukturális elemeihez.
A Bírálóbizottság II. díjban, és az ezzel járó 5 000 000 Ft díjazásban részesíti a 12. sz. pályaművet, illetve szerzőit:
designed by Erick van Egeraat
Vezető tervezők: Erick van Egeraat, Balajti Zita
Szakági tervezők: Pej Kálmán, Balogh Andrea, Horváth Ágnes
Munkatársak: Bódi Eszter, Sara Amrus, Egle Kalo, Xiaochen Che, Göcsei Sándor, Szemes Viktor, Rajnai Csaba, Majoros Csaba, Mandel Mónika, Sasvári Attila

III. díj: Finta és Társai Építész Stúdió – Garten Stúdió

A pályamű jól elemzi a Duna-partok jelenlegi helyzetét, felismerve az értékeket és problémákat egyaránt. Célja ennek megfelelően a feltárt hiányosságok feloldása, a terület visszakapcsolása a városszövetbe, nyüzsgő vízparti funkciók megteremtése. A pályamű a tervezési terület egészére egységes és karakteres arculat létrehozására tesz javaslatot. Megoldásai átgondoltak, jól részletezettek és következetesek. A teresedések a rakpartok és az úszóművek kialakítása igazodik a meglévő térfalakhoz, felerősítve a Duna-parti beépítés által formált térrendszer dinamikáját, egyben erősítve a vízpart-vízfelület kapcsolatot.
A Bírálóbizottság III. díjban, és az ezzel járó 3 000 000 Ft díjazásban részesíti a 7. sz. pályaművet, illetve szerzőit:
FINTA ÉS TÁRSAI Építész Stúdió Kft.
Garten Stúdió Kft.
Vezető tervezők: Dóczé Péter, Fekete Antal, Szloszjár György, Stéhli Zoltán, Sebestyén Gábor, Dohány Máté, Dr. Nagy Béla
Munkatársak: Magyar Mária, Tóth Petra, Csákó Edina, Ilyés Miklós, Pajor Péter, Tóth Gergely

http://duna.budapest.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások