képzés

Mi hangzott el az OMK-n? Már az MNO-nak sem kell találgatnia!


Csépé | 2015.12.08
Nincs titok: L. Simon László, Puskás Imre, Fejérdy Tamás, Tina Markusova (SK), Engedyné Juhász Veronika, Visy Zsolt, Veöreös András, Nagy Gábor, Dobosyné Antal Anna, András István, Kőnig Tamás előadása teljes terjedelmében meghallgatható!

Az MNO blogírója, Őrfi József még aggódott a konferencia napján, nem titokban dől-e el a műemlékek sorsa a november 4-i 27. Országos Műemléki Konferencián. A konferencia már akkor sem volt titkos, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából online be lehetett kapcsolódni a konferencia közvetítésébe, de mostantól a teljes konferenciaanyag megtekinthető online, ingyenesen. Természetesen, akik kredit (továbbképzési) pontot szeretnének, csekély díjazás ellenében, és tesztkitöltés után ezt is kaphatnak.

Az online képzés itt hallgatható-nézhető meg.(2 részletben.)

A konferencia rövid összefoglalója itt található, a program pedig ez volt:

L. Simon László nyitóelőadása
Puskás Imre: Új lehetőségek a határon túl – a Rómer Flóris program
Fejérdy Tamás: Együttműködés a műemlékvédelemben – civilek a pályán
Tina Markusova (SK): Napjaink műemlékvédelmi feladatai és lehetőségei – Szlovákia példáján
Engedyné Juhász Veronika: Amit az önkormányzat megtehet
Visy Zsolt: Régészet és ingatlanfejlesztés a gyakorlatban
Veöreös András: Szakmai ösztönző-rendszerek az értékvédelem szolgálatában
Nagy Gábor: Műemlékvédelem a gyakorlatban
Dobosyné Antal Anna: A hagyományos építészet jövőjéről – Népi műemlékeink helyzete
András István: Műemlékvédelem egy főépítész szemével
Kőnig Tamás: Műemlékvédelem és építészet

S végül a tizenkét pont, melyet a konferencia végén fogadott el a hallgatóság:

Tizenkét pont
a magyar műemlékek, épített-örökségi értékek és környezetük jövőjéért


1. Országos műemléki, épített környezeti értékleltár létrehozása, naprakészen tartása, a benne foglaltak teljes körű hozzáférésének biztosítása.

2. Áttekinthető, egységes, valós érték- és érdekvédelmet szolgáló jogszabályi környezet biztosítása a tulajdonosi es a tarsadalmi erdek osszehangolasaval.

3. Országosan egységes, komplex szemléletű műemlék-felügyeleti szolgálat működtetése a proaktív, integrált szemléletű műemlékvédelem biztosítására.

4. A felügyeleti munka szakmai hátterét biztosító műemléki tudományos központ, valamint központi anyagvizsgálati labor működtetése a kutatók és a restaurátorok munkájának támogatására.

5. A (védett) történeti épületek, és környezetük, valamint történeti kertek és közterületek megújulásának, helyreállításának segítő felügyelete a tervezéstől a megvalósulásig; a hitelesség és az integritás megtartásának, a műemlékvédelmi-, és kortárs épίtészeti szakmai színvonal meglétének ellenőrzése – a műemlékek értékmegőrző, fenntartható és fenntartó használatának biztosítására.

6. Értékvédelmet támogató, kétlépcsős pályázati-finanszírozási rendszer bevezetése: az előkészítés-tervezés és a megvalósítás szakaszolásával.

7. Kiszámítható, tervezhető állami támogatási rendszer működtetése az értékvédelem, a karbantartás, fenntartás ösztönzésére; kedvező gazdasági feltételek biztosítása az e területen szakmai szolgáltatást nyújtó vállalkozás(ok) számára.

8. Szakemberképzés, továbbképzés. Jogosultságok rendezése minden szinten (kutatás- tervezés- engedélyezés- szakértés- beruházás- kivitelezés- restaurálás- fenntartás) hozzáértés alapján.

9. Örökségtudatos, értékmegőrző szemlélet integrálása az oktatás és a nevelés minden szintjén.

10. Értékvédő civil szervezetek működésének segítése, szakmai és anyagi támogatása, a helyi épített-környezeti értékvédelem ösztönzése.

11. Műemléki referensek bevonása az épített örökségi értéket érintő, vagy arra hatással lévő, bármilyen szintű döntés-hozatalba.

12. Nemzetközi szakmai együttműködés, szakmai kapcsolatok újraépítése. A határon túli magyar értékek megőrzésének hathatós segítése.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások