sebesp | 2015.12.14
Egy amerikai építész megelégelve a stílustalan tornyházakat, és gótikus elemekkel díszített felhőkarcolót tervezett Manhattenbe. A sok aprólékos munkával járó megvalósításhoz robotokat hívna segítségül.



Mark Foster Gage építész szerint túlzottan elszaporodtak az "építészeti dizájntól virtuálisan felmentett" magasházak Amerikában, ezért úgy döntött, szakít a kor hagyományával és egy gazdagon díszített felhőkarcoló terveit készítette el.

A 102 emeletes épület 64 emeletén lakások, valamint az alsóbb szinti kereskedelmi és vendéglátó helyiségeken kívül egy kétszintes bálterem, és egy "égi előcsarnok" kap majd helyet. A lakások mindegyike egyedi, szobrászian megformált külsőt kap, amely a kilátás kereteként is szolgál.

Hatalmas kiugró teraszok és vízköpők meglehetősen összetett láncolata borítja majd a homlokzatot. A mészkővel színezett bonyolult betonelemek szimmetrikus geometriai formákból, a propellerekből, és az autók karosszériájából kölcsönzött alakzatokból tevődnek össze. A betonelemek finom szobrászi megmunkálását kőfaragók helyett CNC technológiával dolgozó robotokra bíznák.

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások