donkanyar | 2015.12.28
Tizenöt nemzetközi és magyar építésziroda szállhat versenybe a Néprajzi Múzeum épületének tervezéséért, épp ezért parádés névsorból kerülhet majd ki a tervező neve.

Kiírrták a nemzetközi építészeti tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére. A meghívásos pályázaton 15 nemzetközi és magyar építésziroda – köztük a pekingi olimpiai stadiont tervező Herzog & de Meuron, a kaliforniai Google-komplexum futurisztikus bővítését tervező Bjarke Ingels Group, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture, a Coop Himmelb(l)au és Rem Koolhaas irodája, az OMA – száll versenybe az új múzeumépület megtervezéséért.

A Városliget Zrt. hétfői közleménye szerint a pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható. A Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogatói igényt kielégítő, új otthona a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként.

A Herzog & de Meuron, MVRDV, BIG – Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, a Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda kapott meghívást. További két pályázói hely egyelőre üres, ezekért eddigi referenciáikkal hazai és nemzetközi építészirodák egyaránt versenybe szállhatnak.

A pályázati kiírás a www.ligetbudapest.org/ethnography oldalon érhető el. A tervek beadási határideje április 6., a beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el.

A most kiírt pályázatnak köszönhetően újabb világszínvonalú középülettel gyarapodhat a főváros, és végre méltó körülmények közé kerülhet a jelenleg az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő Néprajzi Múzeum – hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve: az új, korszerű épület lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások