hír Schossberger kastély Tura

A turai Schossberger-kastély a túléléséért küzd


Java | 2015.12.30
A turaiak sokáig reménykedve várták azt az indiai Khoday nevű cégcsoport tulajdonost, amely 1990-es évek elején vásárolta meg a turai Schossberger-kastélyt. Sajnálatos módon az állam könnyelműen kiadta annakidején kezéből Pest megye, sőt Magyarország egyik legimpozánsabb kastélyának tulajdonjogát. Most új tulajdonos jelentkezett.

A kezdeti lelkesedést követően sajnálatos módon a befektető is elkerülte a helyszínt, bár eredetileg luxus-szállodát és golfpályát álmodott ide. A beruházást a hazánkban megrendezendő Világkiállításra időzítették volna, de a terv kútba esett.

A kastély eredeti története:
A tíz hektáros impozáns park közepén áll az egyemeletes, összetett alaprajzú impozáns épület. Falaihoz négyszög-kupolás pálmaház csatlakozik. Az épülettömbhöz nyitott kocsifelhajtó csatlakozik, amely felett a Schossberger család bárói címere virít. A megrendelő kívánságára, festői hatásra törekedve Ybl Miklós építész franciás neoreneszánsz stílusban tervezte meg a kastélyt, magas tetőzettel és hosszú kéményekkel. A belső folyosók és termek donga- és keresztboltozatos kiképzésűek. Az enteriőr egyesek szerint az Ybl Miklós által tervezett budapesti Operaház belső tereinek kiképzéséhez szolgáltak előtanulmányként. Bukovics a kastélyban alkalmazta a kor legkorszerűbb technikai vívmányait. A kastélyban van vízvezetékrendszer, angol vécé, központi fűtés, villanyáram, étellift és a falak között 30 cm légrés szolgál szigetelésül. A kandallókürtők a fűtés helyett a szellőzést biztosítják. A napfény pedig tükörrel bélelt aknákon jut a kastély belső tereibe, a fény a tetőablakokon jut a tükrös csőbe, onnan pedig az előcsarnok feletti üvegtetőre esik. Nyolc ilyen tükörakna borítja be a fénnyel a fenti teret.

A KÖH, vagyis a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal több bírságot is kilátásba helyezett, mire a tulajdonos ímmel-ámmal elvégezte a legsürgetőbb állagmegóvási munkálatokat, 2004-ben magyar befektetőkkel együtt megalapították a Turai Kastély Kft.-t, amely az épület tulajdonosa lett. Az új cég új lendülettel fogott bele az elméleti fejlesztésbe – ám a nagyrekonstrukció, amelynek 2006-ban akartak nekifogni, anyagi források hiányában elmaradt. A kastélyt ekkor mégis megnyitották a látogatók előtt, így például filmesek is ellepték az ódon belső termeket. Közülük Angelina Jolie volt a legismertebb, aki itt forgatta a Vér és méz földjén című filmjének egyes belső jeleneteit.
A tulajdonos közben tovább kereste a befektetőt, de hiába – a remélt siker elmaradt. A tervezett felújítás sajnálatos módon nem lett a kormányprogram része, a projekt egyre csak vegetált. A tetőjavításokra a 2010-es években már a Nemzeti Kulturális Alapnál nyert pályázatokból került sor. A kastély sorsa múlt hónapban bizakodóan ismét új fordulatot vett. A város lakói ekkor tudhatták meg, hogy a kastély ismét gazdát cserélt. „A TRA Real Estates Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft., mint ajánlattevő kettőszázmillió forint vételár két részletben történő megfizetésére tett vételi ajánlatát a Turai Kastély Ingatlankezelő Kft.-nek." – tudhatták meg a helyi polgárok a Turai Hírlap aktuális számából, a képviselő-testületi tudósításokat böngészve. Optimista vélemények szerint a felújításra is lehet majd forráshoz jutni, hiszen ha Pest megye elválik Budapesttől (a szándékot már jelezték Brüsszelnek), megnyílhat az út a kevésbé fejlett régiók felzárkózását szolgáló uniós pályázatok előtt. A turai kastély a 19. század végi kastélyépítészet egyik legszebb gyöngyszeme, a nagyrekonstrukció megvalósítására remélhetőleg minél hamarabb sor kerül.

Forrás: muemlékem.hu (Kovács Olivér cikke)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások