hír épületek tervek cikk Borászat spanyolország tanulmányút

Környezettudatos borászat

A spanyolországi bortúrák újabb kihagyhatatlan állomása


enyary | 2011.03.25
A sztárépítészek nevével fémjelzett közismert borászatok közt érdemes sort keríteni helyi építészek kevésbé felkapott alkotásainak felkeresésére is, mert éppúgy tartogathatnak figyelemreméltó megoldásokat. Ilyen példáúl ezt a zöldtetős és geotermikus energiát alkalmazó borászat, mely hamarosan átadásra kerül.

Az alábbi borászatot építés közben volt alkalmunk bejárni tervezője kalauzolásával legutóbbi bortúránkon, és utólagos felméréseink szerint egyike volt a legnépszerűbb látogatásainknak.

A fiatal építészpáros nyílvános építészeti ötletpályázaton nyerte el a megbízást, mely eredetileg egy megyei jogú kísérleti célú ipari épület kialakítására vonatkozott. A kiviteli tervezés fázisában azonban igény született a termelőegyüttes irodai funkciókat betöltő újabb egységekkel való kibővítésére is, és bár nem elsődleges szempont az enoturizmus kiszolgálása, a lehetséges bejárási útvonalak is kitűzésre kerültek. Az idilli erdővel és szőlőföldekkel határos, tóparti telekre látogató turisták a fenntartható fejlődés egy remek építészeti példáját ismerhetik meg általa.

Részletesen is beszámolunk róla a közeli átadást követően hazai szaklapjainkban.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások