hír cikk Autodesk licenc

Örökös Autodesk licencek január 29-ig eladók, vagy 15-25% kedvezménnyel bérelhetők január 20-ig

Az Autodesk szoftverei kizárólag előfizetéssel lesznek megvásárolhatók 2016. február 1-től


Haja Andrea | 2016. január 12.
     
Az Autodesk 2016. február 1-től nem értékesít majd önálló termékeket (ilyen például az AutoCAD) az „állandó licencelés” feltételei szerint. 2016. január 31-ét követően bérletkonstrukció keretében, a szoftverek negyedéves vagy éves/többéves részletfizetés mellett bérelhetők – ez az Autodesk Desktop Subscription.

Az új licencelkezelési irányelvek jelentős változásainak közeledtével kulcsfontosságúvá vált annak megtervezése, hogyan fogja beszerezni az AutoCAD és más szoftverek licenceit. Az új irányelvek, hosszú távú, pénzügyi hatással bíró döntések meghozatalát hozhatják a szoftvereket használó vállalatok életében, ezért már most el kell kezdeni a tervezést.

Ez a szoftverlicencelési mód sok felhasználó számára újdonság lesz, így mindenképpen javasolt az új koncepció magyarázata.
 


 

A hosszú távú szoftverfelhasználók Maintenance Subscriptiont használnak, miközben az új felhasználók akár remekül elvannak a bérelt licencekkel. Sőt, még jobban is kedvelik, mivel így alacsonyabb belépési költségek mellett kezdhetik használni a szoftvert, és a költségeket ezután számlázhatják ügyfeleiknek projektköltségként.


Mielőtt mélyebben belemerülnénk az állandó licencelésről a bérléses licencelésre való áttérés értékelésében, tisztázzuk a kapcsolódó fogalmakat.

Állandó vagy örökös licenc: a hagyományos, egyszer megvásárolt szoftverlicenc, amely többnyire határozatlan időtartamra szól
Maintenance Subscription: a gyakran egyszerűen csak „szoftverkövetésnek” nevezett éves támogatási szerződés az állandó licencekre vonatkozóan, amely a termék összes frissítésének használatára feljogosítja az ügyfelet. A Maintenance Subscription révén naprakészen tarthatja állandó licencét, illetve segédprogramokhoz és felhőalapú szolgáltatásokhoz férhet hozzá, ha minden évben megújítja a szoftverkövetést.
Desktop Subscription: az Autodesk által használt kifejezés, amely a szoftverbérléshez hasonló előfizetéses konstrukciót takar. Ha minden évben megújítja Desktop Subscription szerződését, jogosult lesz minden frissítésre, segédprogramra és felhőalapú szolgáltatásra.

Amennyiben cége önálló Autodesk-szoftvertermékek licencét használja, a továbbiakban az alábbi lehetőségekkel állnak rendelkezésére:

Új állandó licencek: ha új állandó licencet kíván vásárolni, azt 2016. január 31. előtt kell megtennie, és a vásárláskor Maintenance Subscription előfizetést kell igényelnie a licenchez, az állandó licenc aktív állapotának jövőbeni fenntartásához.
Meglévő állandó licencek szoftverkövetéssel: ha már rendelkezik licencekkel, és azokhoz Maintenance Subscription előfizetés is tartozik, akkor ezek az állandó licencek Maintenance Subscription keretében „korlátlan ideig” megmaradnak, az Autodesk nem tervezi a jelenleg állandó licenccel rendelkező felhasználók esetében a Maintenance Subscription megszüntetését.
Lejárt állandó licencek: ha olyan régi licencekkel rendelkezik, amelyekhez már nem tartozik Maintenance Subscription szoftverkövetés, akkor új állandó licenceket tud vásárolni Maintenance Subscription előfizetéssel, hogy kihasználhassa a legfrissebb verzió előnyeit.
Ha a szoftverkövetések lejárnak: ha 2016. január 31-ig nem újítja meg az önálló termékekhez tartozó szoftverkövetést, továbbra is használhatja majd a szoftvereket, azonban nem fogja tudni frissíteni azokat. Ez esetben az állandó licenc lejártnak minősül, így a jövőben át kell majd térnie a szoftverbérlésre.


Mi történik akkor, ha a szoftverkövetések lejárnak?
Az állandó licencek és a Desktop Subscription (bérlésen) alapuló licencek közötti legfontosabb különbség természetesen a szoftverkövetés megszüntetésekor tapasztalható. Az alábbi két esetet kell figyelembe venni:

Állandó licencek Maintenance Subscription szoftverkövetéssel: attól az időponttól kezdve, hogy nem újítja meg szoftverkövetését, a szoftver nem lesz frissíthető, azonban továbbra is futtathatja a legutolsó meglévő verziót. Ezzel együtt minden a szoftverkövetés által kínált előnyöket elveszít: rugalmas licenc használat (korábbi verzió , vagy otthoni használat), támogatás, 25 Gb tárhely, felhőszolgáltatások képzések, frissítések, új verzió.
Desktop Subscription szoftverkövetések (bérlés): attól a naptól (a Desktop Subscription szoftverkövetés fordulónapjától) kezdve, hogy a bérlésalapú szoftverkövetést nem újítja meg, a szoftver nem lesz indítható és az ebből származó előnyöket is elveszti a felhasználó.

Az állandó licencek egyértelműen nagyobb rugalmasságot biztosítanak, mivel garantálják a folyamatos munkavégzést, míg a bérlésalapú szoftverekkel ez nem lehetséges. A közelmúlt történései rávilágítottak arra, hogy a 2008-2009-ben tapasztalt hatalmas piaci válsághoz hasonló helyzetekben a megvásárolt szoftverek bérleti díj nélküli használatának lehetősége életmentő lehet a kisebb cégeknél.

A tervezés nem egyszerű, hiszen nem lehet előre látni a vállalat jövőbeni munkaterhelését, a projektek szoftverkövetelményeit, a személyzet létszámát és az egyéb tényezőket, azonban a szoftverlicencelés hamarosan bekövetkező változásai miatt már most meg kell kezdeni a tervezést. Amint megszületik a vállalat 2016-os stratégiája, végig kell gondolnia, hogyan fogja kezelni a szoftvercsomag-alapú licencelést a rákövetkező években.


Addig is, néhány fontos teendő:

1. Költségelemzés: mielőtt belevágna a vezetőséggel való megbeszélésekbe, készítsen három és öt évre szóló költségrészletezést az összes szóba jöhető lehetőségre vonatkozóan.
2. A tervezés haladéktalan megkezdése: kezdeményezzen azonnal párbeszédet a felső vezetéssel, ha még nem tette meg. Tapasztalataink szerint az informatikai és a felsővezetői csapatoknak fogalmuk sincs a közelgő változásokról.
3. Felkészülés az átcsoportosításra: mármint a költségvetésen belül. Ha a vállalata előre be nem tervezett összegeket kénytelen idén a szoftverekre fordítani, akkor előfordulhat, hogy a hardverekre, képzési szolgáltatásokra és más kiadásokra fordítható költségvetési keret csökkenni fog.

Reméljük, a fenti információk segítséget nyújtottak abban, hogy megértse vállalata jelenlegi helyzetét az Autodesk-licencek szempontjából, és megtervezze a jövőbeni szoftverhasználatot. Most van itt az ideje a tervezésnek. Ne hagyja, hogy ez a változás váratlanul érje!

Vásároljon örökös Autodesk licenceket január 29-ig, vagy béreljen 15-25% kedvezménnyel január 20-ig. További információért keresse az Autodesk Viszonteladó partnereit.

(x)
 

A szerző legújabb cikkei:
A Perzsa-öböl új ékköve
BIM – Általános használhatóság, adaptív terek, rugalmasság
Autodesk Fórum – Az Alkotás jövője szakmai konferencia: 2017. november 9.
Megjelent az eddigi legjobb Revit verzió
Hatékonyabb projekttervezés a Revit 2016 R2 frissítéssel
AutoCAD 2016 újdonságok
Az Autodesk Revit 2016 új szolgáltatásai
Új épülettervezési programcsomagok
Autodesk BIM 360 Glue
Világszínvonalú világítótestek Autodesk technológiával
Megjelent az AutoCAD 2016
Autodesk fejlesztési központ - az Autodesk új Tel-avivi irodájaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: