hír tervek cikk Békásmegyer óbuda piac városrehabilitáció

Ilyen szuper 4 milliárdos piac épül Békásmegyeren


donkanyar | 2016.01.20
Vásárcsarnok épül Békásmegyeren 2018-ra. Ezenfelül többek között épül majd új tanuszoda és főút is. Másfél milliárd forintot kap Óbuda-Békásmegyer fejlesztésekre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a III. kerületi önkormányzatnak nyújtott kormányzati támogatásról beszélve kiemelte: a 2015-ös költségvetés többletforrásai annak köszönhetők, hogy több munkahely van ma az országban, a munkanélküliségi ráta csökkent, és 25 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint tavaly év végén.

Az elmúlt években olyan gazdaságpolitikát folytattak, amelyben bebizonyosodott, hogy van értelme a munkának mondta. Az eredmények között említette, hogy csökkentették a személyi jövedelemadó (szja) kulcsát, kiterjesztették a családi adókedvezményeket és otthonteremtési program indult. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kormány arra törekszik: még ebben a ciklusban legyen egy számjegyű az szja adókulcsa.

Közölte: fordulópont volt a tavalyi év az államháztartási gazdálkodás tekintetében is, 2015-re nézve az államháztartás hiánya 2 százalék körül lesz, míg az államadósság szintje 76 százalék alá csökkenhet.

A miniszter arról is beszélt, hogy jelentősen javította az önkormányzatok helyzetét az összesen 1370 milliárd forintnyi adósságuk átvállalása, a III. kerület esetében 2,6 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át. A Fővárosi Önkormányzatot is segítették, 2010 óta a kormány 222,4 milliárd forintot fordított a kötelezően ellátandó helyi közösségi feladatok támogatására, átvették a főváros és a BKV adósságát, és plusztámogatásokat juttattak Budapestnek mondta.

Varga Mihály arra is emlékeztetett: a kormány egy korábbi döntése értelmében 317,5 millió forint jut a Kiscelli Múzeum felújítására, 200 millió forintot adnak a Budapesti Szent Ferenc kórház bővítésére, és befejeződik a Klebelsberg-kastély felújítása, berendezésének cseréje.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere hangsúlyozta: a legfontosabb fejlesztés a békásmegyeri piac felújítása, emellett megtörténhet a Váradi utca meghosszabbítása, az Árpád Gimnázium nyílászáróinak cseréje, valamint a kerületi torna- és vívóegylet sportpályáinak felújítása.

A polgármester kifejtette: a piac felújítása 4 milliárd forintos projekt, amely 2018 végére készülhet el, a sportpályákat egy éven belül újíthatják fel, a gimnázium nyílászárócseréje még az idén megvalósulhat, a Váradi utca meghosszabbítása pedig 2017 őszére készülhet el.

A Heltai Jenő téren a leromlott állapotú piacépület lebontását követően egy teljesen új csarnokot és őstermelői, vállalkozói piacteret alakíthatnak ki. A tervezés fő szempontja az volt, hogy az épület – kistermelőknek, őstermelőknek is helyet adva – ellássa a Békásmegyer számára szükséges kereskedelmi, piaci funkciók kiszolgálását, ugyanakkor a kulturált városi élet elvárásainak is megfeleljen. A választott építészeti eszközöknek köszönhetően a piac időről-időre kulturális eseményeknek is helyet adhat majd írta az Óbuda.hu tavaly októberben. A portál arról is beszámolt, hogy a piac megépülés után megkezdődhet a piac melletti terület megújulása is, melynek során a főváros támogatásával egy multifunkciós közösségi tér születik meg. A Heltai Jenő tértől északra fekvő lakóterület rehabilitációjának három fő pillére a park és sétány, a Szolgáltatóház, valamint a parkolók felújítása. A park középvonalában egy hosszanti sétányt terveznek burkolt, kreatív aszfaltfelülettel, melyet gyalogos utak kereszteznek a fő útvonalak irányába. A parkba esztétikus, időtálló padokat, kandelábereket és hulladékgyűjtőket helyeznek. A belső épületek mentén ívelt vonalvezetésű, stabilizált zúzottkő burkolatú sétaút lesz. A tágas zöldfelületekre kreatívan használható, plasztikus és karakteres térelemek kerülnek.

Forrás: MTI / Óbuda.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások