hír családi házak épületek

Jöhetnek CSOK-os tanyák, a vasút meg mehet a föld alá


sebesp | 2016.01.21
A CSOK és az építésügy átalakítása kapcsán a Magyar Építész Kamarával készül szövetséget kötni a kormány, garanciák lesznek az építési szabályok betartására, a Liget Projekt pedig a Nyugatinál épül tovább – hangzott el a csütörtöki kormányinfó tájékoztatón.

Két új kormányrendeletben foglalja majd össze a kormány az eddigi szabályokat és az ezután következő módosításokat. Ezekbe már igyekeznek belefoglalni a hozzájuk eljutott és megfogadott felvetéseket. "Nem szociálpolitikai, hanem lakástámogatási akció", szögezte le a CSOK-ról Lázár János. Eltörlik a 30 milliós felső értékhatárt.

Lázár a Magyar Építész Kamarával egyeztet aktívan, “a kormány szövetséget akar kötni a magyar építészekkel”. Az épülő új lakásokkal kapcsolatban részletesen kikérik a MÉK véleményét, ígérte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Módosulni fog az összkomfortos lakás fogalma: például ahol nincs vezetékes ivóvíz, ott elég lesz ennek eléréséhez az iható víz biztosítása. Sőt Orbán Viktor arra is megkérte Lázár Jánost, hogy nézze meg, hogy lehet külterületen tanyát építeni – jönnek a CSOK-os alapon épülő tanyák? (Birtokközpontként ennek eddig se volt akadálya, most a zártkerti lakóépületekről lehet szó – a szerk.)

A Liget Projekt kiegészül egy “Nyugati Liget projekttel”, jelentette be Lázár. Ennek első koncepcióját február 10-én szállítja a miniszter Orbánnak. Eddig felmerült, hogy a vasút a föld alá kerülhet, újjáépíthetik a pályaudvart és akár egymillió új fát is ültethetnek a felszabadított területre, így kötve össze a Nyugati pályaudvar körüli területet a Városligettel.

(Még egy fontos mondat a magyaridok.hu-ról: "Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett. A kormány célja – mondta – a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép." Feltehetően a 300 négyzetméter alatti lakóépületek bejelentéséről van szó...) Konferenciasorozat lesz februárban a témában a helyettes államtitkár részvételével. Jelentkezés, részletek itt.   – a szerk.


Forras: hvg.humagyaridok.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások