tervek Dagály uszoda vb

Sokkal nagyobb uszoda épül a Dagály helyére


sebesp | 2016.01.31
Javában épül az új Dagály uszoda, „a ház” szerkezete már áll, azonban a tervezés és a kivitelezés nem zökkenőmentes. Időközben ugyanis módosultak a követelmények: a világbajnokság mellett már az olimpiai követelményeknek is meg kell, feleljen az épülő komplexum. Így át kellett variálni az eredeti terveket.

„A korábbi terveket azért kellett átdolgozni, mert a tervezés alatt változott meg az a stratégia, hogy az épületnek mi is lesz a pontos funkciója” – mondta Ferencz Marcel Ybl-díjas építész, az épülő úszóaréna tervezője. Az eredeti tervek ugyanis még arról szóltak, hogy Budapest 2021-ben rendez világbajnokságot – esetleg beugróként 2019-ben –, így egy 5000 fős uszodának kellett volna elkészülnie a 2017-es budapesti junior úszó vb-re.

Időközben Mexikó visszalépett, így Budapest négy évvel korábban rendezheti meg a vizes vb-t – a junior vb-t pedig 2019-re tolták –, ráadásul a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is. Utóbbi miatt döntött úgy a kormány, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak is.

A legfontosabb ilyen követelmény a nézőszám, azaz a komplexumnak – olimpia esetén – be kell tudnia fogadni 20 ezer nézőt. A korábbi tervek még csak a vb-vel kalkuláltak, ahol ennél kevesebb is elegendő. A jelenlegi, ideiglenesre tervezett lelátók a vb-üzemmódban 15 ezer néző befogadására alkalmasak.

Az eredeti tervek szerint egy patkó elrendezésű, aszimmetrikus lelátóval épült volna meg a Dagály, amelynek fő lelátója a Duna felöli oldalon lett volna – a korábbi látványtervekből jól ismert aranyhullám –, míg a 8000 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátókat a Népfürdő utca felől építették volna hozzá az épülethez.

A módosult követelményrendszer miatt a hétköznapi használatban 5000 fős létesítményt a vb idejére 15 ezer fősre bővítik. Azonban egy esetleges olimpia idején már 20 ezer hely kell, tehát az állandó székeken felül plusz 15 ezer férőhelyes ideiglenes lelátóval kell majd bővíteni az épületet, ezért a tervezőknek egy ennek megfelelő komplexumot kellett megálmodniuk. „Ezt már nem tudtuk aszimmetrikus, azaz egyoldalú lelátóval biztosítani, így az új tervben már az volt a kiindulási pont, hogy a háznak szimmetrikusnak kell lennie” – mondta Ferencz Marcel.

Az épület 44 méter magas lesz, így Budapesten igen sok helyről lehet majd látni. A tetejéről szó szerint körbe lehet majd nézni a városon, ilyen magasságból már a Halászbástya is jól látható. A tervező elmondta, hogy az épület tetején, a felső szinten lesz egy panorámakilátó is, ami 50 méterre lesz a Dunától, így ebből a pontból a Parlament és a budai vár is jól látszik, és el lehet látni egészen a Dobogókőig.

Forrás: Origo.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások