kiállítás Bécs Collegium Hungaricum Makovecz Imre

Makovecz Imre grafikáiból nyílt kiállítás Bécsben


droID | 2016.02.01
Makovecz Imre Kossuth-díjas építész grafikáiból nyílt kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban

Az UngArt kulturális intézetének galériájában mintegy hatvan grafika az építész mintegy ötszáz épülettervét mutatja be, a Balaton-teremben Makovecz megvalósult épületeiből pedig fotótárlat látható. A grafikákon Karl Blossfeldt német fotóművész által ihletett és továbbgondolt természeti motívumok fedezhetők fel, tetten érhető továbbá a magyar mitológiai világ, valamint az osztrák származású modern ezoterikus író, Rudolf Steiner által vallott antropozófiai világkép.

Makovecz Imre különleges építészeti formanyelve miatt lett világhírű – mondta a kiállítást megnyitó Molnár Jenő építész, a grazi egyetem professzora. Makovecz sokszínű építészeti megoldásai egyediek, amely az élethez és a földöntúlihoz való hozzáállásának köszönhető – tette hozzá.

A kiállítás bemutatja a világhírű magyar építész gondolkodását, gyökereit és alkotásának filozófiai háttérét, amely áthatotta egész munkásságát – mondta Molnár Mária, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója. A Makovecz-épületek mögött egy teljesen koherens filozófiai és vizuális világkép áll – emelte ki az igazgató. A kiállítás bemutatja azt is, hogy mit gondol Makovecz a természetről, a művészet jelenlétéről és a művészi hivatásról – mondta az intézetigazgató.

A kiállítás március 18-ig látható a bécsi Collegium Hungaricumban.

Forrás: MTI
Fotók: Filep István

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások