sebesp | 2016.02.02
Összesen tizenöt magyar és külföldi, köztük több világhírű építésziroda száll ringbe. A pályázók között van a világszerte számos ikonikus épületet tervező Zaha Hadid, a BIG, Bernard Tschumi, a Dominique Perrault, a Coop Himmelb(l)au is. Az OMA visszalépett.

A Városliget Zrt. a múlt év decemberében írt ki tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére, most az eljárásban részt vevő pályázók körét véglegesítő, úgynevezett előminősítési szakasz zárult le. Így többek között a római 21. századi művészeti múzeumot, a MAXXI-t és a Glasgow-i Közlekedési Múzeumot tervező – az építész szakma Nobel-díját jelentő – Pritzker-díjat is elnyerő Zaha Hadid mellett, az athéni Acropolis Museum (Bernard Tschumi Architects), a kaliforniai Google székház tervezői (Bjarke Ingels Group / BIG) és a szentpétervári Hermitage múzeumot jegyző, szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas is ringbe szállnak a magyar múzeum megtervezéséért.

Az Új Néprajzi Múzeum a Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén kap majd helyet. A pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható. A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő otthona.

Az építészeti tervpályázatnak köszönhetően végre méltó körülmények közé kerülhet az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő intézmény. Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia első számú magyarországi intézménye, múzeumtudományi műhelye, amely soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben. Az intézmény korszerű épületbe való költözése lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét állandó kiállításon és kortárs eszközökkel mutathassa be az intézmény, amely az új múzeumépülettel „hazatér” a Városligetbe. Először ugyanis itt, a Ligetben, a millenniumi kiállításon mutatkozott be széleskörűen a néprajzi gyűjtemény, majd 1906 és 1924 között a városligeti Iparcsarnok üresen álló épülete adott otthont a Néprajzi Múzeumnak.

A most kiírt építészeti tervpályázaton induló irodák: Zaha Hadid, Gmp Architekten, Architecture Studio, MVRDV, BIG, Bernard Tschumi, Dominique Perrault, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au, Emre Arolat, OMA*, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, a Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

*Változás! Az OMA úgy döntött, mégsem vesz részt a pályázaton – a hír megjelenésének délutánján kaptuk tőlük a hírt.

Forrás: Nullahategy.hu, Liget Budapest

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások