hír családi házak épületek cikk

Mégis ki vezényel? Lázár végül lenyomja Rogánt? Eldőlhet az építészek sorsa


sebesp | 2016.02.03
Hibás döntés volt a 300 négyzetméter alatti új lakóházak építési engedélyeztetési eljárásának teljes eltörlése – vallja egységesen minden szakember és minden szervezet, amelynek az építészethez bármilyen köze van. A kormány is belátta a tévedést, és a szerdai ülésén megpróbálja jogszabály-módosításokkal korrigálni.

Az Orbán-kabinet a családi otthonteremtési kedvezményekhez kapcsolódóan próbálta meg egyszerűsíteni az engedélyeztetési eljárást, hogy megkönnyítse az építkezéseket. De hiába egyeztettek a szakmai szervezetek egy éven keresztül a Lázár János miniszter alá tartozó Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkárral az építési jogszabályok változásáról – amelyben egyébként az egyszerűsített eljárás keretében a francia modellt követve legfeljebb 160 négyzetméteres lakóházat lehetett volna építeni –, mire az aláírásra került volna sor, információink szerint beelőzött Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter olyan javaslatokkal, amelyek szöges ellentétben álltak a szakállamtitkárság és a Magyar Építész Kamara elképzeléseivel.

Így a tavaly decemberben módosított építési törvény és a hozzá kapcsolódó 456/2015kormányrendelet hatalmas ellenállást váltott ki: az építészkamarától a mérnökkamarán át az önkormányzatokig azóta is mindenki a módosításért lobbizik és harcol.

Forrás: http://valasz.hu, részletek a mai Heti Válaszban

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások