kiállítás épületek tervek cikk Hamburg Németország Speicherstadt UNESCO Világörökség

UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.

Historizmus Hamburg kikötővárosában


szikrisz | 2016.02.15
A hamburgi „Speicherstadt” 2015-ben lett az UNESCO világörökség része, így jelenleg ez a legfiatalabb németországi világörökségi helyszín.

Németország második legnagyobb városába látogatunk ezúttal, a városállami ranggal rendelkező Hamburgba, hogy a századfordulós német historizmus izgalmas alkotásaival találkozhassunk.

A historizmus a 19. századot fémjelezte és több egymásból fakadó stílushatárra is osztható ez a száz esztendő (1830 és 1930 között) a korai romantikától a késő eklektikáig, amikor Európa számos országának építészeit megihlette a múlt.

Persze nemcsak a múltba révedésről és a múltidézésről beszélhetünk a stílus elemzése kapcsán, a historizmus ennél jóval többet nyújtott. Egészen a klasszicizmus kibontakozásáig kell visszanyúlnunk, ha a historizmus gyökereit keressük. A klasszicizmus esetében az antikvitás adta meg az építészeti kereteket, majd a megszülető romantika a középkor építészetére fókuszált. S ezzel tulajdonképpen a szűken vett historizmus előszobájába érkezünk, melynek jellegzetessége az volt, hogy a korábbi korokat felújítva és variálva alkotott újat. A stílusok keveredését hívjuk eklektikának, ahol a 19. század végén már jelentkeznek bizonyos túlkapások, de mindemellett születnek jó megoldások is (eredeti értelmében az eklektika elemző tevékenység, amelynek célkitűzése minden építészeti stílus "legjavának" összeválogatása volt a szerk.).

A maga egységes megjelenésével a hamburgi kikötőváros és irodanegyed (Speicherstadt und Kontorhausviertel) egyértelműen a jó megoldások közé tartozik, hiszen az 1885 és 1927 között megépített raktár- és irodaépületek ma a világon egyedülálló épségben és egységben megmaradt kikötői városnegyedet alkotnak. Hamburg kikötője már száz évvel korábban is a világ legfontosabbjai közé tartozott, és ez a mai napig igaz az Elba menti városra, melynek századfordulós téglaépítészete némileg túl is feszíti a historizmus kereteit és az 1920-as években az ún. „téglaexpresszionizmusba” csap át a modern építészeti irányzaton belül.

Az erdőszerűen fölénk magasodó téglaépületek semmi mással össze nem keverhető hangulatot árasztanak, miközben az utcákon sétálva, a csatornákat a hidakon átszelve feltárulnak előttünk a száz évvel ezelőtti Hamburg kikötőjének titkai.

Ugyanakkor ez a cölöpökre épült víziváros ma is tele van élettel, és a kikötői negyed is tovább bővül; egy új városrész létrehozása a cél HafenCity név alatt. Két évvel ezelőtti ottjártamkor már majdnem átadás előtt állt a vizek hullámzását utánzó Operaház, amely különlegessége miatt nemcsak az operarajongók érdeklődésére számíthat. Már ma is igen nagy turista-vonzerővel rendelkeznek a téglaépületekben kialakított különféle múzeumok, melyek közül a többszintes Európa-modellvasút varázsol mindenki számára egy második gyermekkort.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások