hír tervek Kecskemét Modern városok

A „Modern városok” roadshow új állomása, Kecskemét 25 milliárdból újul meg


Java | 2016.02.15
Huszonötmilliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy a város létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kecskeméten, ahol a „Modern városok” program részeként megállapodást írt alá Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

A fejlesztésekről

A kormányfő a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy polgári célokat szolgáló új kifutópályát építenek a kecskeméti repülőtérre. Az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot. A közlekedési fejlesztések között a városi körgyűrű utolsó szakaszának megépítéséhez nyújtandó 18 milliárd forint összegű támogatásról, valamint az 52-es út városi bevezető szakaszának négysávossá bővítéséről számolt be. Továbbá, a főpályaudvar rendbetétele, egy új P+R parkoló megépítése és az elővárosi közlekedés fejlesztése is a megállapodás része. Egy egyetemi kutatóközpont létrehozásáról is szólt, amelyről azonban még további egyeztetésekre van szükség. A miniszterelnök beszélt a világhírű Kodály Intézet fejlesztésről, egy új 250 fős koncertterem építéséről, amelyhez 3 milliárd forintot biztosítanak. Egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését is bejelentette, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból. A Városháza épülete a nemzeti vagyon része, s annak felújításához 4 milliárd forint támogatást biztosít a kormány.

A jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. A tervek szerint "Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni. A Mercedes gyárral kapcsolatban megtudtuk, hogy több elképzelése is van a fejlesztések ügyében, amelyek között három lengyel, két cseh és egy magyar helyszín versenyez, és van olyan fejlesztés is, amely korábbi beruházásokhoz kapcsolódik. Lesz olyan is, amely a magyar beszállítók számára nyit újabb lehetőséget tette hozzá.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy lakosságszámát tekintve az ország 7. városa Kecskemét, gazdasági és kulturális értelemben azonban Debrecen és Győr után következik. Úgy fogalmazott: Kecskemét egy olyan regionális főváros, amelyik gazdasági, oktatási, kulturális és nem utolsó sorban közigazgatási értelemben is a térség központja.

Forrás: Híradó.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások