hír cikk

Hogyan alakul majd Kelet-Európa építési piaca 2016-ban?

Az EECFA téli előrejelzése 8 kelet-európai országra


buildecon | 2016. február 16.
     
Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) a 80. Euroconstruct Konferencián mutatta be új, téli előrejelzését. A konferenciát Buildecon, az EECFA kutatási központja szervezte Budapesten.

Az EECFA által vizsgált kelet-európai országokban (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Oroszország, Törökország, Ukrajna) a 2016-os előrejelzés a teljes építési piacra szinte változatlan maradt, (-1,5%), de a magasépítésre vonatkozó prognózis kevésbé pesszimista, mint fél évvel ezelőtt. Oroszország járul hozzá legnagyobb mértékben a negatív kilátásokhoz, és Törökországban sem várható további növekedés 2016-ban. A keleti és a nyugat-balkáni országok fejlődési pályája a magasépítésben meglehetősen hasonló, és a kilátás ezekre az országokra nézve pozitív.

A négy EU tagország (Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia) építési piaca túl van a mélyponton és 2017-ben visszatérhet a növekedés. Két fejlődési minta figyelhető meg ezekben az országokban. Egyrészt, Horvátország és Románia építési teljesítménye már 2015-ben növekedést könyvelhet el, és 2016-ban illetve 2017-ben is jelentős növekedés várható. Másrészt, Bulgária és Szlovénia építési teljesítménynövekedése csökkeni látszik 2015-ben, mely 2016-ban is folytatódni fog, de mindkét országban nagy növekedés jöhet 2017-ben. Az Uniós tagjelölt Szerbia építési piacára is visszatérhet a növekedés 2015-ben, mely idén és jövőre is folytatódni fog.

2015-ben az EU-n kívüli építési piacok (Oroszország, Törökország, Ukrajna) negatív növekedést produkáltak (-5,2%; -1,4; -13,8). Oroszország összes építési szegmense drasztikus visszaesést könyvelt el, melynek okai a romló külgazdasági környezet, a csökkenő olajárak és a nyugati szankciók voltak. Törökországban is csökkent a nem-lakásépítés és a mélyépítés; a politikai bizonytalanság miatt a lakásépítés pedig nem tudott túl nagy növekedést elérni. Ukrajnában a gyenge építési teljesítmény okozója a nem-lakásépítés és a mélyépítés esése, melynek hátterében a gazdaságot érő sokk, a magas költségvetési deficit, a befektetés hiánya és a kényszerű militarizáció áll. 2016-ban csak Ukrajna építési piacán várható növekedés; mind Törökországban, mind Oroszországban csökkenés jósolható. 2017-ben azonban a növekedés mindhárom ország építési piacára visszatér.

Szerző: Buildecon, EECFA Central
Adatok forrása: 2015 Winter EECFA Forecast Reports, Euroconstruct 2015 Winter Reports

A szerző legújabb cikkei:
Mit mutat a csodalámpa? Mi lesz a lakásépítésekkel?
Út- és vasútépítési boom?
Folytatódhat a növekedés az építőiparban?
2017: az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások éve
Szállodaépítési boom Budapesten?
Lassulás a lakásépítésekben?
Sokéves rekordot döntött tavaly a hazai építőipar
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
2020-ig Magyarország első helyen építési piaci növekedésben Európában
Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége
Lendületben az építőipari kivitelezés
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Európai építési piaci kilátások: Magyarország éllovasKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)