épületek cikk pavilon spanyolország

Kicsi a bors, de erős, avagy figyelemreméltó projektecskék (1)

Kortárs virágárusbódék


enyary | 2011.03.31
Madrid egy emigránsok által sűrűn lakott lakott kerületének egyik erősen deteriorált, ám népszerű találkahelynek számító közterének fejlesztésére 2006-ban került sor. A program a térburkolaton, utcabútorokon, vízjátékon és telepített növényzeten túl, virágpiaci standok tervezését is kitűzte.
Építészek: Lucas Galán Lubascher, Roberto Fernández Castro

“semmi veszedelem nem fenyegeti a virágot, amit szeretsz... Szájkosarat rajzolok a bárányodnak... A virágodnak meg rajzolok majd vértet...” idézet Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című könyvéből (fordította: Rónay György). Ezen sorok ihletésében tervezték építészei a virágárus pavilonokat.

A galvanizált acél szerkezetű építmény lépcsős kialakításával zárt állapotban a virágok tárolását, míg nyitott állapotban azok lelátószerű bemutatását is ellátja, miközben perforált felülete a szükséges szellőzést, addig a külső falamellák az árnyékolást biztosítják.

Egyszerű, ám igényes kubusai dekoratív szabadtéri installációként szerves részét képezik a tér kortárs összkompozíciójának.

A fővárosi önkormányzat építészeti tervpályázatán megbízást nyert tervezők munkáját a 2007-ben megrendezett JAE /Fiatal Spanyol Építészek (a mi fff-ünkhöz hasonló) kiállítására is beválogatták.



A címszó keretén belül továbbiakban tervezett projektek bemutatása: könyvtár, étterem, lakóház, garzon, buszmegálló, kápolna, üzlethelyiség, utcabútor, szaniter, stb.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások