épületek cikk pavilon spanyolország

Kicsi a bors de erős, avagy figyelemreméltó projektecskék (2)

Könyvtár a metróban


enyary | 2011.03.31
A spanyolok számára az irodalom a mindennapi élet része. Könyvkölcsönző helyiség kialakítása pl. a strandok felépítményeinek programjában is szokványos funkcióként szerepel az öltözők, mosdók, személyzeti és elsősegélynyújtó egységek mellett. A tömegközlekedésben töltött sokszor hosszas órákat is legtöbben olvasásra fordítják.
Építészek: Ignacio García Pedrosa, Ángela García de Paredes
Fotók: Luis Asín, Aurofoto

A metrókönyvtár ötletét Chilétől merítve került sor 2004-ben a kiterjedt madridi metróhálózat állomásaiban létesítendő könyvkölcsönző lánc tervezésére. A tervek alapján 2005-ben 4 pavilon kiépítése történt meg a legforgalmasabb állomásokon, melyek száma mára 12-vé bővült.

A kölcsönzés ingyenes és 15 napos határidőre szól. Az elérhető könyvek listája neten is konzultálható. Köztük, természetesen, a spanyolok közt népszerű Márai Sándor több műve is megtalálható.

A pavilon mérete nagyjából 20m2, hozzávetőleges alapterülete 8x2,5m. Áramvonalas, hullámszerű formája a metróból kiözönlő tömegek áramlását képezi le. A 3000 könyv tárolására alkalmas pavilonokban 2 fős személyzet dolgozik munkanapokon 13.30-20.00 óra között. Rájuk gondolva, a föld alatti kisméretű helyiségben töltött munka komfortérzetét fokozni folyamodtak tervezői a transzparens felületek kialakításához.

Jó célért nemes eszköz. A műveltebb lakosságért létrehozott gesztusértékű installációk gazdagabbá is teszik környezetüket.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások