hír ÉTV szabályozás

A mai napon benyújtották az Építési Törvény módosítását – mi van benne?


Csépé | 2016.02.26
A szerdai kormányülésen fogadhatta el a kormány az ÉTV-nek azt a módosítását, melyet a mai napon nyújtottak be a parlamentnek. A 300 négyzetméter alatti lakóépületek bejelentésével kapcsolatos korábbi anomáliákat rendező törvényjavaslatot az országgyűlés tárgysorozatba vette.

A törvényjavaslat az év végi, vitatott Építési Törvény-módosítás hibáit hivatott kijavítani.
Egyebek között a HÉSZ-ekben előírt lakásszámokat tartani kell, a szennyvíz-elvezetés szabályait is be kell tartani.
Kötelezővé válik a tervezői művezetés, és rendelet fogja szabályozni a tervezők kötelező felelősségbiztosítását. Kötelező lesz az (egyszerűsített?) kivitelezési dokumentáció. Tisztázza a módosítás, hogy szabálytalan építés esetén a fennmaradási engedély az eredeti bejelentés feltételeinek megfelelő kell legyen.

Részletes elemzés az Építésijog.hu oldalán található.

A törvényjavaslat itt tekinthető meg, ahol a részletes indoklás is olvasható. A törvénymódosítással összefüggésben számos rendeletmódosítás is várható a közeljövőben, ahogy arról konferenciáinkon már szóltunk. A 300 négyzetméter alatti új lakóépületekkel kapcsolatos tudnivalókról az Építésijog.hu oldalon találni további információkat.


Az általános indoklás:

A törvényjavaslatban a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépületek létesítésére vonatkozó szabályok az épített környezet tervszerű alakításának és védelmének érdekében kiegészítésre kerülnek. Ennek megfelelően az építés és a tervezés során betartandó szabályokként kerül rögzítésre a kötelező tervezői művezetés intézménye, továbbá az építés helyi rendjét alapvetően meghatározó és biztosító követelmények a szennyvízelvezetés, az épület-, a lakásszám és a védelmi rendelkezések szempontjai.
Az építési tevékenységgel kapcsolatos felelősségi rendszer átrendezésével összefüggésben a szakmai garanciák megtartása, valamint a tervezői és kivitelezői felelősség tényleges érvényesülése érdekében törvényi felhatalmazás alapján kormányrendeleti szinten előírásra kerül a kötelező felelősségbiztosítás.
Az építési engedélyezés hiányában új formába szükséges önteni a helyi önkormányzat településkép-védelmi eszközrendszerét, ennek érdekében külön törvényt kell alkotni a településkép és a helyi védettség tárgykörében, amelynek kidolgozására előzetes társadalmi egyeztetés mellett kerül sor.

Kiegészítés: a Magyar Idők úgy értesült a Miniszterelnökségtől, hogy "a javaslat átmeneti rendelkezéseket nem tartalmaz, vagyis az előírásokat a hatálybalépést követő cselekményekre kellene majd alkalmazni".

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások