épületek cikk UNESCO világörökség Németország NDK NSZK Wismar Stralsund műemlék

UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.

Wismar és Stralsund védett városmagjai


szikrisz | 2016. február 28.
     
Észak-Németországban, Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található a két egykori Hanzaváros, Wismar és Stralsund. A Balti-tenger-partján fekvő két város együttesen került fel az UNESCO világörökségi listájára 2002-ben és példájuk jól bizonyítja, hogy a szegénység olykor jótékony hatású lehet a műemlékvédelemre.

Ez az írásom nem egy bizonyos műemlékről, ill. műemléki együttesről szól, hanem a területi védelem fontosságát hangsúlyozza, szép példaként állítva középpontba Wismar és Stralsund óvárosait, ahol az egyes házak mellett az utcák, a terek, az udvarok, tehát a településszerkezet is középkori eredettel bírnak.

A két kikötőváros a középkorban a Hanza-szövetség tagjaként dicsőséges napokat élt meg (lásd Lübeckről írott cikkünket), a 17-18. században svéd uralom alá került, majd a 20. század második felében, az egykori NDK északi peremterületén elszegényedve élte meg az 1990-es német újraegyesítést. Az új korszak beköszöntével azonban az évtizedeken át elhanyagolt városközpontok a sok éven át tartó szorgalmas felújításoknak köszönhetően visszanyerték régi pompájukat.

Az UNESCO-világörökségi felterjesztés során Wismar és Stralsund értékei egymást erősítették, hiszen szinte egyedülálló módon sikerült megőrizniük a történelmi városcentrumokat. A két város világörökségi címének magyar kötődése is van, mivel az UNESCO Világörökségi Bizottsága Budapesten rendezte meg 2002. június 27-én 26. ülését, amikor megszületett a döntés Wismar és Stralsund óvárosainak világörökségi listára kerüléséről.

Némiképpen átérezve a helyzetet, elmondhatjuk, hogy alkalomadtán jó barátja lehet a műemlékvédelemnek a relatív szegénység, hiszen ha nincs pénz, nincs mód fölösleges, értéket károsító átalakításokra, bővítésekre és elbontásokra. Ennek köszönhető az, hogy míg a jóval gazdagabb egykori NSZK területén egyetlen város, nevezetesen Bamberg tudta megőrizni történelmi városközpontját és volt képes mindezzel együtt világörökségi rangra emelkedni, a jóval kisebb kiterjedésű Kelet-Németország területén ez két városnak is sikerült!

Wismarban a 13-14. századi téglagótika megkapó alkotásai a Szűz Mária, a Szent György és Szent Miklós templomok, de valahogy mégiscsak a kisváros főtere az igazi különlegesség, ahol a téglagótikától a klasszicizmuson át egészen a szecesszióig állnak egymás mellett a házak, mint különálló építészettörténeti fejezetek. A pompás homlokzatok mellett mégis a piactér közepén álló szökőkút az igazi kincs, amely a holland reneszánsz stílusjegyeit tükrözi, ami nem is csoda, mivel egy utrechti építőmester alkotásaként került a mai helyére 1602-ben.

Stralsund (a középkorban Strelasund) házról-házra felújított történelmi városmagja egy félszigeten helyezkedik el, ahol a téglagótika jeles épületeit követhetjük nyomon az ún. „Téglagótika úton”, melynek a Szűz Mária templom, a Kultúrtörténeti Múzeum, a városháza, a Wulflamhaus, a Ferences kolostor és több jellegzetes oromfalas kialakítású ház képezik fő látványosságait. A „svéd utca” pedig példamutató módon svéd nyelven is emlékeztet a svéd megszállás fémjelezte korszakra.
 

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 84 (44 szavazatból)