hír Budai Vár Budapest Metró világváros

Budapest világvárossá alakul (1. rész)


Java | 2016.02.29
Itt az ideje, hogy eligazodjunk a budapesti dinamikus fejlesztések, korszerűsítések, újjáépítések, rekonstrukciók sűrűjében. Egyre optimistábban fogadjuk az újabb, elkészült projektek átadásáról szóló híreket. Ilyen fejlesztésáradat még nem volt Budapesten!

Megújul a Duna-part
Várhatóan 2017-ben indul az egyik városszépítő fejlesztés a Duna-parton. A pesti alsó rakparton az irányonkénti egysávos autósforgalom, a teherforgalmi korlátozás és a parkolás átszervezése lehetőséget teremt a zöldfelületekkel tagolt sétány és kerékpárút rendezett kialakítására. Az első díjat a Korzó Tervezési Stúdió nyerte ezzel a tervvel.

Az úszósport új székhelye: a Dagály
Budapest 2017-ben rendezheti meg a vizes vb-t, sőt a főváros pályázik a 2024-es olimpiára is. Utóbbi miatt úgy döntöttek, hogy olyan uszoda épüljön, amely adott esetben megfelel az ötkarikás játékok kritériumainak is.

Az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója
Elindul az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója és bővítése is. Új szárnyat is kap az épület, így az eddiginél is szebb lesz a város legmenőbb szecessziós műremeke. 2018 első felében készülhet el a teljes műemléki rekonstrukció és az új szárny. A múzeum területe és a kiállítótér az átalakítással jelentősen nőni fog.

Megújul A Budai Vár
A Hauszmann Terv keretében újjáépül a II. világháború után a kommunisták által lebontott Lovarda a Budai Várban. Szintén visszaépítik a Stöckl-lépcsőt és a Főőrségi épületet is, mely a háborúban szerzett végzetes találatot, felújításra kerül továbbá Karakas pasa tornya is. Ezzel a Vár kezdi visszanyerni régi formáját, már csak a Honvéd Parancsnokság épülete hiányzik.

Régi pompás állapotára állítják vissza ugyanis a Pénzügyminisztérium épületét is a Szentháromság téren, melyben jelenleg a Magyarság Háza működik. A Pénzügyminisztérium gyönyörű épülete szintén a világháború alatt kapott találatot, azonban most visszanyerheti eredeti pompáját.

Földalattival a Vigadóig
A kontinens első metrója is megújul hamarosan, sőt elvileg meg is hosszabbítják a Vigadóig, így lehetővé válik a 2-es villamosra való könnyű átszállás, másik irányban pedig a váci-esztergomi vasútvonalig nyúlik majd a vonal.

Felújítják a 3-as metrót
2019-re kész lesz a 3-as metró felújítása is, melyet több szakaszban végeznek el. Sajnos új kocsik még nem lesznek, viszont a felújított metrók első darabjait már idén igénybe vehetik az utazók.

Újjászületik a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga
Hárommilliárd forinttal támogatja a kormány az Együttélés Háza nevű projektet és a zsinagóga rekonstrukcióját.

Megszépül a MTESZ-székház
A leánykori nevén Magyar Kereskedelmi Kamara székháza (MTESZ-székház) sokakat megosztó épület. A mára elavult irodaház újjá formálására tavaly szeptemberben ötletpályázatot írtak ki.

Folytatás következik!

Forrás: Spiler.blog.hu



 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások