bojti | 2016. március 7.
     
A városi önkormányzat a környező, részben műemléki épületekkel, térfalként védett tömbbelsőben kívánt a városlakók számára mélygarázst és a közparkot kialakítani. A környezetrendezési és tájépítészi terveket Andor Anikó (Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem) és Dajka Péter (Puhl és Dajka Építész Iroda) készítették.

Helyszín: Hódmezővásárhely, Hódi Pál utcai pihenőpark.
Háttér: Id. és ifj. Janáky István téglaarchitektúrás épületei: a művelődési ház és egy háromszintes többfunkciójú épület.

Tervezési feladat:
• Hagyományos rendszerű, egyszintes földalatti mélygarázs elhelyezése
• Közparki funkciót betöltő díszkert és játszókert kialakítása, zárható kerítéssel határoltan
• A területhatároló tűzfalak és függőfolyosók városképi látványának javítása, építészeti és növényi elemekkel
• Önálló férfi, női- és gyermekvécé valamint mosdó együttes kialakítása a park és a sétálóutca közönségének

A mélygarázs lehajtó rámpáját, a területileg leggazdaságosabb elrendezéssel, a lehető legkisebb „sebet” ejtve, a tér szélén, a postaépület tűzfala mellett helyezték el.

A tömbbelsők közterületté, közparkká alakításakor az egyik legnagyobb feladatot a térfalak építészeti kezelése jelenti. Itt a tűzfalak megszelídítésére a növényfalas takarást terveztek, illetve a játszótéri térrészben mászó fal építésével reagáltak az építészek. A térfalként magasodó szomszédos épület függőfolyosójának takarásához szitázott üveglapok alkalmazását javasolták a tervezők.

A telken lévő földszintes, magastetős épületrész nem került elbontásra, benne közhasználatú blokkot alakítottak ki külön gyermek- és akadálymentes vécével, valamint baba-mama-szobával. A homlokzaton savmaratott üvegburkolatot alkalmaztak, melyen egyértelműen, de esztétikus módon jelölték az épület funkcióját. Mindez a transzparens burkolat mögötti világításnak köszönhetően sötétben is egyértelművé válik.

A mélygarázs kijáratát üveglifttel oldották meg. A mélygarázs bevilágítására a tetőkertben elhelyezett üvegbevilágítókat alkalmaztak, melyek éjszaka a belső fény kiszűrődése miatt csiszolt kristályként ragyognak.

Környezetalakítás
Alapvető célkitűzés volt, hogy a tervezett park szerves része, tartalmi eleme legyen a város kulturális negyedének, igényes alaprajzi és formai kialakításával, anyaghasználatának mértéktartó eleganciájával. Itt a csend, a nyugalom és a növények dominanciája jellemző.

A park jó lehetőséget kínált egy mediterrán jellegű kert kialakítására benapozottsága és védettsége okán. Ennek megfelelően alakították ki a Magnólia kertet örökzöldek és lombhullató fajok felhasználásával (Magnolia grandiflora, Magnolia stellata, stb.). A növényzettel befuttatva tűzfalak zöldfalként biológiai és esztétikai részei a kertnek.

A gyermekjátszótér kialakításánál a szokásostól eltérő, újszerű tartalmi elemek és játszószereket találunk. A gyermeki fantáziát megmozgató "égi jelek" jelennek meg a magas tűzfalak találkozásánál a háttérben. A galaxist idéző tarka mászó-játszófal színes pontfényei vidám hangulati elemei a "csillagkertnek”. E gondolat jegyében születtek a csillagképek elhelyezésével manipuláló, burkolatba süllyesztett lépő- és ugrálókövek, valamint az ülőpadok. A szomszédos ügyészség és bank irodáinak közelsége miatt csak kisebb gyermekek számára tervezett, Hags-típusú játszószereket alkalmaztak, ütésgátló színes öntött gumi burkolatra helyezve. Ez utóbbi is a zajhatás csökkentését szolgálja.


Bojti András
üvegszobrász

A szerző legújabb cikkei:
"Más Világ" – Bojti András szobrász kiállítása
Csoportos kiállítás Bojti András szobrász TÉRBEN / SÍKBAN / SZEMLÉLETBEN
Hommage á Janáky by glass (II. rész)
Üvegszobrászat és építészet egysége
Fénytér a trezorban
Egy napos hely Marseilles-ből



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások