cikk berendezések Figueras Középületek

Csúcsteljesítmény a bútorok világában

Középületek változtatható, többfunkciós ülőbútorai


Szende Árpád | 2016.03.10
Koncerttermek, egyetemi és egyéb előadótermek, konferenciaközpontok, templomok, művészeti központok, múzeumok, színházak, mozik, stadionok, repülőterek és hajók változtatható, többfunkciós ülőbútorai egyetlen portfólióban.

E tanulmány nagy közönségforgalmú középületek nagytermeinek berendezési variációit tartalmazza, ismertetve a részben vagy egészben a multifunkcionális alkalmazásokat is.

Az 1929-ben alapított Figueras cég mintegy 40 000 projektet valósított meg napjainkig, számos országban és kontinensen működtetett cégrészeivel. A Martin Figueras által, Barcelonában működtetett cég kezdetben kézműves módszerekkel gyártott egyedi ülőbútorokat. Az idők folyamán többfunkciós ülőbútorai a világ minden táján megjelentek. A funkciók változatosságára jellemző a következő felsorolás: koncerttermek, egyetemi és egyéb előadótermek, konferenciaközpontok, templomok, művészeti központok, múzeumok, színházak, mozik, stadionok, repülőterek, hajók.

A barcelonai 380 fős auditóriumot Josep Llinás építész tervezte. A karfás, háttámlás székek a képeken és a terven is bemutatott módon lehajthatók a széksor padlójára, és az egyes sorokat egymás alá is be lehet tolni. Végül a széksorelemek becsúsztathatók egy rejtett táróba, amelyre az oldalfalak rácsukhatók vizuális takarásként.

Az USA Missouri államának St. Louis városában kivitelezett egyterű multifunkcionális terme 600 főre készült. A padlóba beépített síneken teljes széksorok elmozgathatók a multifunkcionális terem két végébe. Az összetolás előtt a székeket egyesével függőleges helyzetbe kell hajtogatni. A tervező a Margaret McDonald igazgató vezette Arcturis Architects volt. A termek átalakítása 8 perc alatt történik meg a padlóba beépíthető síneken történő tologatással.

Oscar Tusquets Blanca előadóterme Las Palmas de Gran Canariában háromszög befoglalású, trapéz alaprajzú, érdekes építészeti kialakítású. A terem alapterülete 827 m2, befogadóképessége 800 fő. A székeket (típusa: Mutasub system, Minispace 5067) összehajtás után, az előzőleg megemelt padlóajtó alá lehet bebuktatni, majd a padlóajtó visszahelyezésével ismét sík padlójú terem alakítható ki.

Az OMA építészműterem és Rem Koolhaas építész által tervezett előadóterm a Cornell Egyetem Építész és Művészeti Karán, a New York állambeli Ithaca városában található, kapacitása 275 fő. Az előadóterem első része sík, míg a hátsó része lépcsőzetes fix „padokkal” ellátott. A sík padozatú részen a kényelmes, szinte fotelszerű ülőalkalmatosságok, a padlóban lévő tárolókamrákba forgathatóak a háttámla és a padló találkozásánál beépített tengelyek körül oly módon, hogy a forgatást megelőzően a padlólemez két részletbe felhajtható. A beforgatást követően a padlólemezek pozícióba helyezhetők, így sík padozat alakul ki a teremnek e részében.

Sao Pauloban a 90 fő kapacitású Temple of Solomon Rogério Silva de Araújo tervei szerint valósult meg. A széksorok a padlóban lévő tárolókba forgathatóak. A széksorok eltárolása után sík padozat alakul ki.

A gyártó repertoárjából exkluzív tanácsterem is készült Párizsban, az UIMM (Union des Industries et des Métiers) részére. A jegyzetelő pultos, 360°-al forgatható igen kényelmes székek – ahogy a pultok is – a központi asztal körül félköríves elrendezésűek. Az egész berendezés gondosan kiszerkesztett. A tervező Christophe Dujancourt építész volt. Külön kiemelendő a diszkrét törtfehér színhasználat az egész teremben.

Az Ibrahima Konaré építész által tervezett togoi (Lomé) Ecobank előadóterme 480 fős. A széksorok elől egy padló alatti tárolóba kerülnek használaton kívül, míg a terem hátsó részén egymásba csúsztatva egy tárolóban foglalnak helyet, melynek következtében egy sík padlójú nagyterem keletkezik.

A franciaországi Troyes-ban épült meg a Hotel du Département de l’Aube Conference Centre José Linazasoro tervei szerint. Az auditórium 800 személyes. Első széksorait a padló alatti tárolókban lehet elhelyezni, így nagyobbítva a színpad előtti síkpadlós felületet.

A barcelonai Museu de les Algües multifunkcionális előadóterme szintén padlótárolóba forgatható széksorokkal készült. Az előadóterem 5 perc alatt rendezhető át síkpadozatúvá. Az építész tervező Josep Amargós i Samaranch.

A malagai Pompidou Center auditóriuma 121 főre készült, melyet Javier Pérez de la Fuente és Juan Antonio Marin Malavé tervezett. A széksorok padló alatti tárolókba deponálhatók, és így jön létre a síkpadlós terem variációja.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások