hír

Ami a falon túl van, ideát

4 méter fal, 6 doboz festék


iStvan | 2011.04.03
I. ZION (Zenész Ifjúsági OtthoN) Graffiti Kupa_Pécs_2011.04.02 Végre „elcsíphettem” őket. Már régóta érzek egyfajta késztetést, hogy a tűzzel-vassal üldözött graffitisekkel, a bennük élő esztétikai világgal, alkotói metódusukkal, elveikkel megismerkedhessem.

2011.04.02-án „élőben” lehetett Pécsett végigkövetni az első ZION graffiti kupát. Bővebben a ZION születéséről, életéről ITT . Tízen neveztek be a meghirdetett „falfirkálásra”, de a beérkező pályamunkák előzetes átrostálása során csak 8 fiatal ragadhatott „kannát”. Ők már csak így nevezik a festékszórót. 5 óra állt rendelkezésükre, hogy megalkossák a vázlaton bemutatott munkájukat. Ez az idő elegendőnek bizonyult.
Mit is tudtam meg tőlük. Körülbelül annyit, hogy a „külvilágból” semmi közelítés nincs feléjük, tipikusnak mondható még mindig az a felfogás, miszerint űzzük őket, mert eredendően bűnőzök, mert tetteikkel vérig sértik a társadalom rajtuk kívül álló részét (többségét). Pedig higgyék el, ők is érző lények, emberek, akik valamiért, és nem valami ellen küzdenek, törekednek a jóra. Nehéz ezt megérteni és még nehezebb egy más szemléletet kialakítani a többségben, hogy milyen területeken is lehetne hasznosítani ezt a fajta vizuális kultúrát. Ennek is csak a fantázia és az anyagiak szabnak határt.
Egyikük mesélte: - Nincs elég felület, (mire én elmosolyodtam, mert hiszen a városok tele vannak kihasználatlan felületekkel…) kevés a legál fal. Három rendőr egy azon legális helyre történő fújást 3 féle módon bírál el, háromféleképpen lép fel ellenőrzés, igazoltatás alkalmával. Erre mit lehet mondani? Nem olcsó mulatság a fiatalok számára a kannavásárlás, mégis hajlandóak áldozni rá.
A srácok tartanak a 2011 januárjától életbe lépett 1 év szabadságvesztéstől, amelyet a rongálással okozott kár nagyságától függetlenül kiszabhatnak a lefülelt „törvényen kívüli” alkotókra. A 8 alkotó közül hármat megszólítottam, s az jött le a beszélgetésekből, hogy kerülik az illegális helyekre történő fújást, jobbára csak versenyeken és hobbiból fújnak. Mindegyikük pályaválasztás előtt áll még, így főképp a továbbtanulásra koncentrálnak és hobbiként, talán örök szerelemként őrzik magukban a vizuális megnyilvánulás lehetőségét.
Váltottam pár szót a ZION egyik alapítójával, szellemi vezetőjével is. Természetesen megkérdeztem tele lesz-e fújva a ZION-nak helyet adó, egykori Fekete Gyémánt Mozi teljes, szürke homlokzata. Mire azt a válasz kaptam, hogy természetesen vannak ilyen irányú tervek. Ennek megörültem. Annak persze jobban örülnék, ha több pénzük lenne a kulturális intézmény fejlesztésére, de már finanszírozási kérdés.
Jedi-ből átköltötten idézve: AZ-ION legyen veletek!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások