hír épületek tervek cikk Kingdom Tower Szaúd-Arábia

Mit tud a világ első kilométeres felhőkarcolója?


sebesp | 2016.03.15
Három éve folyik a világ legmagasabb épületének kivitelezése. A szaúd-arábiai Jeddah városában épülő 1008 méteres Kingdom Tower minden eddigi rekordot meg fog dönteni. Tíz meglepő tényt adunk közre az épületről, amely a világon elsőként lépi át az egy kilométeres magassághatárt.

Tények a toronyról:

1. A toronyban kap helyet a világ legmagasabb csillagvizsgálója. Kiépítenek egy 29 méteres átmérőjű erkélyt is, amelyet eredetileg helikopter-leszállónak szántak.

2. Az épület olyan magas, hogy nem lehet egyetlen képen realisztikusan megjeleníteni, csak a madártávlati rajzokba fér be az egész projekt.

3. Az alappillérek alig 3 méter átmérőjűek, de akár 110 méter hosszúak is lehetnek.

4. Az épület formáját funkcionális megfontolások mentén tervezték meg, erős szélnek, valamint a gravitációnak is ellen kell állnia több száz méteres magasságokban is.

5. Hasonló formavilágú torony ilyen magas kivitelben korábban nem épült, profilját fiatal sivatagi növények inspirálták.

6. A talapzat, amin az épület áll szerves része lesz a városnak mind esztétikai, mind infrastrukturális szempontból.

7. 59 lift és 12 mozgólépcső kap helyet az épületben, utóbbiak közül ráadásul 5 darab kétszintes lesz. Három belső lobbiszintet alakítottak ki, ahol át lehet majd szállni a liftek között.

8. Tele lesz high-tech elemekkel, a falakat borító hőszigetelő üveglapok például minimálisra csökkentik az épület energiafelhasználását.

9. Számtalan külső terasz kap helyet az épület mindhárom oldalán, melyekről nagyszerű kilátás nyílik Jeddah városára és a Vörös-tengerre.

10. Az építkezés során összesen 80 000 tonna acélt használnak fel, az alap pedig több méter vastag betontömbökből áll.

Az 1,23 milliárd dolláros (kb. 345 milliárd forint), 530 ezer négyzetméter alapterületű beruházás a tervek szerint 2020-ra fejeződhet be.

Forrás: Portfolio.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások