hír kormányzat Várkert Bazár

Két éves az új Várkert Bazár


droID | 2016.04.04
Kétnapos programsorozattal ünnepelték a hétvégén a Várkert Bazár "újjászületésének" második évfordulóját.

Szombaton és vasárnap az Öntőház udvaron és az épület neoreneszánsz kertjében játszóházzal, interaktív és a gyerekeket megszólító programokkal várták a családokat, a forgalom elől elzárt Lánchíd utcában pedig koncertekkel készültek – fejtette ki az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában Gyutai Csaba, a Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Felidézte, hogy az épület 1984-es bezárását követően évtizedekig csak pusztult, majd építészek és civilek közreműködésével az 1990-es évek közepén felkerült a World Monuments Fund (WMF) műemlékvédő szervezet világ száz legveszélyeztetettebb műemlékeit nyilvántartó listájára. Mint mondta, ez némileg megóvta az épületegyüttest azoktól a szándékoktól, hogy elbontsák, vagy bármi, "oda nem illőt" építsenek a helyére.

"Ybl célja az volt, hogy ne csak a körúton és az Andrássy úton legyen a város tengelye, pezsgő, kulturális élete, hanem Budán is legyen egy kulturális korzó. Ennek díszleteként tervezte meg a Várkert Bazárt" – fogalmazott.

Ezt a célt szem előtt tartva négy évvel ezelőtt kezdődött meg az épületegyüttes felújítása, amely minden elemében az Ybl Miklós által megálmodott állapotot kívánta visszaállítani. A felújított épület átadására két évvel ezelőtt, 2014. április 4-én került sor.

Gyutai Csaba kiemelte: a Várgondnokság saját szervezésű rendezvényeit ez idő alatt több mint 100 ezren látogatták meg, a befogadott programokon pedig több százezren vettek részt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások