Java | 2016.04.18
Az Európai Múzeumi Fórum (EMF) zsűrije 24 ország 49 jelöltje közül választotta ki az év múzeumát. A varsói gettó helyén épített egyszerűségében is elegáns múzeum több mint 4 ezer négyzetméteres kiállítási területen mutatja be a lengyelországi zsidóság több mint ezer éves múltját.

A 2013-ban átadott múzeum az 1943-as varsói gettólázadás kezdetének 70. évfordulójára épült fel. A múzeum célja, hogy állandó kiállítás keretén belül részletesen bemutassa a lengyelországi zsidóság történetét a letelepedésétől egészen napjainkig. Az állandó kiállítást nyolc galériában rendezték be, ahol csaknem száz eredeti történelmi kiállítási tárgyat láthatunk, köztük egy fából épült zsinagóga mennyezetének másolatát.

Az alapkoncepció és a kiállítás előzetes terve 2003-ra nyúlik vissza. A washingtoni Holokauszt Múzeum alapító-igazgatója, Yeshayahu Weinberg, egy több mint 100 fős nemzetközi kutatócsoportot hívott életre a történelmi tragédia egyértelmű felkutatására, majd ezt követően 2005-ben írtak ki nemzetközi építészeti pályázatot, amelyet a finn Lahdelma & Mahlamäki Architects nyert el minden sallangot nélkülöző puritánságával. Az épület legfontosabb építészeti eleme, a különleges rajzolatú bejárati hasíték, amely a látogatókat a múzeum kiállítói tereibe vezeti be. A három emelet magas görbült betonfalak, a különböző szintek közötti átláthatóságok és a lágy fények, a tér elképesztő monumentalitását húzzák alá. Az épület szikár külsejét külső burkolatának köszönheti, mely egységesen szitázott üveg és előpatinázott, perforált rézlemez, s az üvegek mintázata a héber polin kifejezésének állandó ismétlődéséből épül fel. Ez szabad fordításban annyit jelent: itt pihenj meg!.

„A múzeum nagyszámú és különféle látogató számára biztosít elmélyülési lehetőséget, hogy szembenézzen azzal a fontos kérdéssel, hogyan ér véget egy terhes együttélés és csap át a lakosság teljes kiirtásába, egy kultúra megsemmisítésébe” – indokolta döntését az EMF zsűrije.

Tervező: Rainer Mahlamäki – Lahdelma & Mahlamäki Architects
Társtervező: Ilmari Lahdelma – Lahdelma & Mahlamäki Architects
Projekt építészek: Riitta Id, Maritta Kukkonen
Kivitelezés: Polimex-Mostostal SA.
Bruttó összterület: 18 300 m2


Forrás: Magyar Idők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások