hír cikk Európai Unió felzárkóztatás Szekszárd

Így folyik el értelmetlenül az EU-támogatás!


raczstudio | 2016.04.20
Szekszárd város 33 milliárd forintos fejlesztési pénzhez jutott a 2020-ig folyósítandó Európai Uniós felzárkóztatási forrásból. Ezt igyekeznek is gyorsan, a legkisebb ésszerűség nélkül elkölteni.

A lényeg, hogy jó nagy beruházások készüljenek, minél előbb költsük el az irgalmatlanul sok pénzt.
Nézzük csak mire is?

- Épül kisvasút, a Gemenci erdőtől a városig. Jelenleg is van egy kis vicinális az erdőben, de az iszonyú csattogása elriaszt minden vadat a környékről is. Hetenként egyszer-kétszer szállít gyanútlan turistákat a szúnyogokkal teli ártéri erdőbe. Épeszű ember kétszer nem próbálja ki.
- Épül 150 szobás négycsillagos szálloda. Az 1972-es vadászati világkiállításra készült 100 szobás Gemenc hotel tíz éve áll üresen a városközpontban. Üzemeltetése, felújítása, az egyébként kiváló szerkezeti állapota ellenére gazdaságtalan (lásd a képen).
- Épül új sportcsarnok. A jelenlegi 3600 m2 alapterületű acélszerkezetű sportcsarnokot, ami 1989-ben épült és ugyancsak kiváló szerkezeti állapotú, lebontani tervezik és újat építeni kb. 800 m2-rel nagyobbat (lásd a képen).
- Épül új fedett uszoda. A jelenlegi, 1978-ban épült faszerkezetű, 25 méteres fedett uszodát ugyancsak lebontani készülnek, és helyette – a 27 ezres városnak – építeni egy 50 méteres uszodát. Merjünk nagyot álmodni!
- Épül még kalandpark.
Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni egy másik, 1800 lakosú település „fejlesztésével”, az nem a véletlen műve. Kellett azért valami nagy dobás is, tehát kitalálta valaki, hogy épüljön a Paksi Atomerőműtől Szekszárdig, az 5600 – zömében panel – lakás fűtésére egy távhővezeték 10 milliárd forintért.
Környezettudatos építészként, egyáltalán mérnökként a pusztába kiáltom, hogy EMBEREK! ELÉG A BUTASÁGBÓL! Ha minden lakás felújításához, hőszigeteléséhez ad a város 1 millió forintot, 50-60%-kal csökkenthető az energiaszükséglet. A 40 kilométerről idehozott melegvíz ennél drágább lesz.
Ha 2 milliót kapna minden lakás, akkor passzívház közeli eredmény lenne lehetséges.
Szekszárd kertvárosi, újvárosi része a Duna ártere volt még kétszáz éve, kiapadhatatlan a talajvíz forrása, amiből szinte korlátlan mennyiségű energia nyerhető hőszivattyúval. Az összes fűtött ház itt van, ezen a területen.
Ki az a mérnök, aki ehhez asszisztál?
(Legutóbb a Szekszárd város polgármesteri hivatal épületénél készített energiahatékonysági beruházást egy ZÁÉV nevű cég 440 millió forintért. Az épület 10 db tetőtér beépítéses családi ház méretű, azaz 1800 m2 körüli. 230 KW energia megtakarítást fog eredményezni a beruházás a leghidegebb napon.)

Kedves kollégák! Szóljunk már ezek ellen. Ha mindenki hallgat, mi lesz ebből az országból?

Rácz Zoltán

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások