hír épületek

Zoboki Gábor ötlete volt a kőerkély, és "a szakfelügyelő sem kapott a szívéhez"


sebesp | 2016.04.24
Zoboki Gábor építész ötlete volt, hogy a Karmelita kolostor homlokzatához hozzátoldjanak egy Dunára néző erkélyt. Az építész úgy véli, az erkély feloldja az épület monoton keleti homlokzatát, ráadásul a kolostor szomszédságában szinte minden épületen van erkély. A világörökségi területen általában még egy tetőtéri ablakot sem engedélyeznek.

Bár már megkezdték a Várban a Karmelita kolostor átépítését, ahova a miniszterelnök irodái és a miniszterelnökség fog költözni 2017-től. Az 1734-ben épült kolostorhoz egy mintegy 100 négyzetméteres, Dunára néző erkélyt is hozzáépítenek annak ellenére, hogy a kolostor is része az UNESCO világörökségi helyszíni listáján szereplő dunai látképnek és a Budai Várnegyednek is, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi szervezetnek engedélyt kell adnia minden, a világörökségi helyszínt érintő változtatáshoz, de az UNESCO eddig csak állagmegóvásra adott engedélyt

Csepreghy Nándor, Lázár János helyettese a csatornának azt mondta, azért kell az erkély, hogy egy olyan impozáns helyen tudják fogadni a fontos vendégeket, amely méltó más európai nagyvárosokhoz.

Zoboki Gábor irányítja a Miniszterelnökség számára kinézett műemléképület, a budai várbeli Karmelita kolostor átépítését, aki szerint a szakfelügyelő "nem kapott a szívéhez" az elképzelés láttán. Az építész úgy véli, az erkély feloldja az épület monoton keleti homlokzatát, ráadásul a kolostor szomszédságában szinte minden épületen van erkély.

"Egy ilyen elhelyezkedésű, funkciójú épületnek, amilyen az új Miniszterelnökség lesz, pláne dukál, hogy erkélyéről élvezhető legyen a városi panoráma. Ybl Miklós is megengedte magának, hogy a Sándor-palotához utólag erkélyt illesszen" - mondja Zoboki.

Az építész szerint a kőerkély illik egy klasszicista ház méltóságához, mindazonáltal úgy építik meg, hogy ha egy későbbi kor azt gondolja, nincs szükség rá, két nap alatt elbontható.

A száz négyzetméteres erkély, melynek megközelíthetősége érdekében már kibővítették az eredeti ablaknyílásokat, Zoboki szerint mindössze arra alkalmas, hogy két kormányfő a megbeszélésük után kiléphessen rá, és pár percig gyönyörködhessen Budapest látványában.

Forrás: nol.hu, www.napi.hu

Cikkünk a témában

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások