hír Egyesült Királyság Prescot Shakespeare színház

Ilyen lett volna Shakespeare második otthona?


sebesp | 2016.04.25
Megszavazta a helyi tanács egy William Shakespeare második otthonaként emlegetett 16. századi színház újjáépítését a Liverpoolhoz közeli Prescotban.

A Knowsley-i Tanács tervezőbizottsága csütörtökön hagyta jóvá a The Playhouse nevű színház és oktatási központ megépítését. A tanács hatmillió, a brit kormány ötmillió fonttal járul hozzá a nagyjából 26 millió fontra (10,3 milliárd forint) becsült építési munkálatokhoz. A hiányzó összeget a Shakespeare North Trust alapítványnak kell előteremtenie.

Az 1590-es években a Liverpooltól mindössze pár kilométerre fekvő Prescot adott otthont a Londonon kívüli egyetlen szabadon álló Erzsébet-kori színháznak, amelyet most újból megépítenek. Úgy tartják, hogy annak idején maga Shakespeare is ellátogatott a prescoti színházba, amelyet Derby akkori grófjának közeli ismerőse emelt.

A shakespeare-i színházat a klasszicizmus első nagy angol építésze, Inigo Jones 1629-es eredeti tervei alapján építik újjá, mindössze néhány méterre az eredeti épülettől, amely Derby egykori grófja, William Stanley hatalmas szarvasparkjának peremén állt.

Az alapítvány szerint bizonyítékok támasztják alá, hogy Shakespeare néhány korai darabját, köztük a III. Richárdot, A makrancos hölgyet és A lóvá tett lovagokat is Prescotban állították először színpadra, és a gróf szinte biztosan személyesen felügyelte az előadásokat.

Peter Scott, a Shakespeare North Trust elnöke örömmel üdvözölte a tanács döntését. Mint fogalmazott: "Mindvégig az volt a tervünk, hogy valahol Anglia északi részén létrehozunk egy olyan intézményt, amelyben a következő nemzedékek tagjai megismerkedhetnek Shakespeare munkásságával" fogalmazott Scott.

A világ szombaton emlékezett Shakespeare halálának 400. évfordulójára.

Forrás: MTI

A BBC másképp értesült. Úgy tudják, új színház épül egy színházi iskolával együtt a HelmArchitecture tervei alapján, melynek színpada idézi majd az egykori színjátszóhelyet. A projekt támogatoi között van Paul McCartney és az Oscar-dijas Helen Mirren is.
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások