hír

Használatbavételi engedély helyett: egyszerű igazolás


B-y | 2016. május 12.
     
A kormány az építésügyi eljárások további egyszerűsítését tervezi, 110 milliárdos alap jön létre energetikai korszerűsítésekre, adókedvezményt kapnak a műemlékek felújítói és üzemeltetői.
Tovább egyszerűsítik az építési bejelentéseket. Eddig elég nehézkes volt megkapni a használatbavételi engedélyt is, ezt egyszerűsítik. Az engedélyt egy igazolás váltja majd fel, ami lezárja a beruházást – olvasható az index.hu portálnak a 49. kormányinfóról szóló tudósításában.

Ugyanitt Lázár János miniszter azt is bejelentette: 110 milliárdos alapot hoznak létre energetikai korszerűsítésekre. A tudósításból kiderül: hosszú futamidejű visszatérítendő támogatást adnak, mely a tervek szerint gyakorlatilag kamatmentes kölcsönként működik majd.

Azt pedig a Magyar Nemzet vette észre a 2017-es adócsomagban (és a 24.hu portál is beszámolt róla), hogy a kormány új adókedvezmény bevezetésére készül a műemlékek felújítói és üzemeltetői számára. Eszerint százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból. Ha a parlament elfogadja a 2017-es adócsomagot, a kedvezmény igénybevételéhez nem is kell az épület tulajdonosának lenni: a kincstári vagy önkormányzati épület vagyonkezelője vagy bérlője is élhet ezzel. Akik pedig nem felújítanak, hanem üzemeltetnek műemléki épületet, legfeljebb ötven százalékkal csökkenthetik társaságiadó-alapjukat.
A szerző legújabb cikkei:
A „Kádár-kockák” energiatudatos továbbgondolása foglalkoztatja a Solar Decathlon magyar résztvevőit
Engedély vagy bejelentés? Online, kreditpontos tananyagunk elérhető a Tervlapon!
Feláldozzuk az életünket és egészségünket a munkánkért? Felmérés az építőiparban dolgozók körében
Építési jog 2017. – így tervezhetünk, építhetünk 2017 januárjától
Tervezői művezetés: legalább hatszor kell az építkezésre menni, kötelező a bejegyzés az e-naplóba
Lakóépületek egyszerű bejelentése - mit tehet a tervező, mit vizsgál a hatóság?
Könnyebben tervezhetők az íves felületek, térben görbülő formák
Megújuló energiával önfenntartó lehet a rája alakú úszó város
Bejelentették: 2026-ra elkészül a Sagrada Família
A japán SANAA építésziroda tervei alapján épül az Új Nemzeti Galéria
BIM technológia, 3D tervezés a gyakorlatban
Mennyi lesz pontosan az építésügyi bírság? [+VIDEÓ]Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (5 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások